2014. december 9.

chai tea üvegbe zárva

Ha nagyon trendi és aktuális akarnék lenni már a címbe beleépítettem volna a gasztroajándék szót, és a bejegyzés egyik felében arról áradoznék, hogy mennyire fantasztikus dolog kézzel készített ajándékokat adni, a másikban pedig arról próbálnálak meggyőzni titeket, hogy feltétlenül ezzel a teaporral lepjétek meg minden két lábon járó ismerősötöket.
Viszont az a szomorú helyzet áll fenn, hogy nem vagyok ennyire menő, ráadásul a szót már csak meghallva is legalább 100 egységgel megnő a vérnyomásom, így nem teszem.

Aztán meg... én nem is vagyok az a típus.
Se a meggyőzős, se az ajándékkészítős. Mármint persze, szeretek apróságokat gyártani, mint egy dísz, vagy ajándékkísérő, és ha valaki értékeli, annak szívesen készítek például sütiport vagy házi granolát, de nem ragaszkodom hozzá foggal körömmel. Nem látom értelmét.

Ez a teapor sem az ajándékozás jegyében készült, csak és kizárólag otthoni használatra. A kész produktum üvegbe lapátolása közben jutott eszembe, hogy egy szép szalaggal átkötve tulajdonképpen  ajándékba is adhatnám. Ezt biztosan nem fogom. ;)
A tea tejjel való keverésével a hollandiai utam során találkoztam, és szerettem meg. Végérvényesen.
A chai ital pedig igen jó alternatíva erre a témára, bár az ahhoz fűződöm viszonyom már tényleg az ősidőkre nyúlik vissza.

Eredetileg frissen készített italban gondolkoztam, ahol a fűszerek egészben kerülnek a forró vízbe, viszont a tökéletes recept keresgélése közben rábukkantam erre a poros verzióra, és annyira praktikusnak bizonyult, hogy néhány apró változtatással megalkottam a saját keverékemet.

Hozzávalók 1 kis üveghez:
3,5 evőkanál őrölt szegfűbors
2 evőkanál őrölt gyömbér
2 evőkanál őrölt fahéj
2 evőkanál őrölt kardamom
1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
1,5 teáskanál őrölt szerecsendió
1,5 teáskanál őrölt csillagánizs

A hozzávalókat keverjük össsze, majd töltsük egy száraz befőttesüvegbe.


2 nagy bögre chai teához:
1 filter fekete tea / 1 evőkanál szálas tea
1 csapott teáskanál chai por
1,5 csésze forró víz
1 csésze tej / kókusztej (nagyon más a végeredmény, de nekem mindkettővel ízlik)
édesítő ízlés szerint

Egy kisebb lábosban forrázzuk le a teafilter és a chai port. Hagyjuk állni 4-5 percig, öntsük hozzá a tejet, melegítsük fel, majd szűrjük át. Ha édesen szeretjük ízesítsük, és osszuk el 2 bögrében.

12 megjegyzés:

  1. Jól hangzik! Tudod egyébként, miért olyan népszerűek a gasztroajándékok? (szerintem). Mert a kajával nem lehet melléfogni. Mellesleg én idén nem élek ilyesmivel - kivéve ha a saját készítésű rágóautomata annak számít (de pszt!).

    VálaszTörlés
  2. Hianyzol, te lany! Remelem "jo"sag miatt vagy tavol! :) Szeretettel, Zita

    VálaszTörlés
  3. Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Pinkóci! Ismeretlenül írok Neked. Heti rendszerességgel olvasom a blogodat. Nagyon sok receptet kipróbáltam már és sok kedvencem is van. Az utóbbi időben eltűntél. Remélem,nincs okom aggodalomra. Szeretettel. E.

    VálaszTörlés
  5. Hol jársz? Minden rendben?

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Szinte érzem az illatát.... Mmmmmm.... mennyei. :)

    Ezer éve kaptam ilyet akkori ex-sógornőmtől és hosszú ideig egy csipetnyit szinte minden sütibe beletettem. Boszorkányos egy varázslat, mindennek jót tett. ;)

    VálaszTörlés
  8. Hiányoznak a bejegyzések...fogsz még írni? Remélem, minden rendben veled.

    VálaszTörlés
  9. En rendületlenül gondolok rad!
    Neha tudom, hogy nem vagy egyedül, maskor csak remelem, hogy erzed. :)
    Az elet annyira bonyolult, hogy biztosan tudom en nem erhetem fel esszel! De akkor hogyan is tudnek egy olyan döntest meghozni, hogy nem akarom elni tovabb!
    Vigyazz magadra te Lany!
    szeretettel

    VálaszTörlés
  10. Vigyazz magadra!
    szeretettel

    VálaszTörlés