2012. július 29.

Sült répa fetás kukoricapürével

Tudom, hogy nyár van de... nem akar kicsit enyhülni az idő?
Tarthattok ünneprontónak, de ezek a mostani "hidegfrontok", őszök, vagy mi a csudák, nekem igen jól estek. Felfrissítettek minden szempontból.

És most visszaesés a nyárba, megint.
Sütőmentesség és izzadás ezerrel.
Yeah.


De a nyárnak van olyan oldala is, amit igen nagyon szeretek.
A "bőség zavara". ahogyan a Tv-ben megfogalmazták. Valóban. Kimész a piacra/kertbe, és azt sem tudod hova nyúlj hirtelen. Hogy mit kezdj a rengeteg csodás, természetadta kinccsel.
Ilyenkor szerintem az egyszerűségre törekvés a legjobb, amit az ember tehet. Kevés fűszer, olívaolaj, és szabadtűz. Vagy annak az imitálása.

Mert azt tudtam, hogy a répa szuperfinom, de hogy a minirépák ennyire isteniek...


-Sült répa:
15 db "minirépa"
olívaolaj
nagyszemű só
balzsamecet
feketebors

A répákat jó alaposan megmossuk, a száruk egy részét levágjuk. Sütőpapírt fektetünk egy sütőtálba, meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, majd megszórjuk sóval, borssal.
240 fokos sütőben jó alaposan átsütjük.


Fetás-kukoricamártás:
1 cső zsenge kukorica
1 vöröshagyma
1 duci fokhagyma
olívaolaj
1 dl zabtej
1 nagy evőkanál feta
szerecsendió

Egy serpenyőben pici olívolajat hevítünk, megsütjük benne a hagymakarikákat. Félúton hozzáadjuk a kukoricaszemeket, és a szétnyomott fokhagymát. Ha már elég barnásak a kis sárga "katonák", felöntjük az egészet zabtejjel, és puhára főzzük (vagyis egy kicsit be is sűrítjük vele). Turmixban feta és szerecsendió hozzáadásával teljesen krémesre dolgozzuk. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés zabtejjel higítsuk.


Tálaljuk valamilyen gabonával dúsított zöldségsalátával: nálam ez most paradicsomos-uborkás-tönkölybúza volt.

4 megjegyzés:

  1. hú de jó, én is szeretnék most minirépát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, :D ezzel én is így vagyok. (nekünk a nagynéném adott)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, koszi az otletet, ki fogom probalni!!

    VálaszTörlés