2011. december 25.

Mézeskalács, a megunhatatlan

Mint minden családban, nálunk is vannak dolgok, amik minden évben ismétlik önmagukat. Ezt hívják azt hiszem hagyománynak. Kezdve a karácsonyfa helyével, az ünnepi feladatok elvégzésével a lakás feldíszítéséig.
Idén főként a tortázás miatt, én nem vettem részt a sütidömping előállításában. Meg amúgy is azt gondolom, hogy felesleges 6-7 féle. Egyszerre. Hiszen mennyivel nagyobb öröm 1-1 sütimentes ínségesebb időszak után elfogyasztani. (DE a 2 ünnep közöttre vannak terveim bőven!) Anya azonban aktivizálta magát, úgyhogy a szokásos ünnepi válogatás természetesen megszületett:
-a lentebb látható Mézeskalács
-Dióka,
-Legényfogó
-Képviselőfánk

Az asztalon kezdésnek Eperkrémleves, utána szakad a társaság (vagyis konkrétan csak én), és a szálak csak a desszertnél érnek össze újból. A bejglit idén a nagymamám sütötte. Volt már néhány próbálkozásom/sunk, de valahogyan ez nem a mi műfajunk. Szeretem, de azt hiszem, ha majd a saját életemet kell szervezni, inkább kihagyom belőle. Mint ahogyan a többi hagyományos "nagyonmagyar dolgot". Na jó, a zserbó, mézes krémes és hatlapos természetesen kivételt képez. :)

               A képen látható Mézi-portfólió nagyjából az össz munkám az idei karácsonyban.

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
12 dkg vaj
15 dkg méz
1 vaníliáscukor
csipet só
fél zacskó sütőpor
2 evőkanál mézeskalácsfűszer
2 tojás

A lisztet, porcukrot, vaníliáscukrot, sütőport és fűszerkeveréket szitáljuk össze, majd morzsoljuk el benne a vajat. Gyúrjuk össze a tojásokkal.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki 3 mm vastagra, majd szúrjunk ki belőle formákat. Sütőpapíros tepsin, éppen csak kapjanak egy kis aranybarna színt, odáig süssük.


fél tojásfehérje
6-8 dkg porcukor

Verjük fel a fehérjét egy kevéssé, majd lassanként szitáljuk bele a porcukrot, és keverjük robotgéppel nagyjából 10 percig, hogy teljesen sima, és fényes legyen. Nem szabad rocognia a cukorszemcséknek, mert akkor majd eltömíti a nyomócső nyílását.

A feldíszített mézeskalácsokat hagyjuk megszáradni, majd tegyük őket jól záródó fémdobozba, hogy megpuhuljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése