2010. december 20.

Legényfogó

Az eredeti Babi néni féle recept. És itt most nagyon szépen megkérnék minden Arra a Babi nénire gondolót, hogy sürgősen verje ki a buksijából ezeket a romlott gondolatokat, és új távlatok felé irányuljon a figyelme. Babi néni a mi velencei nyaralónknak a szomszédságában lakott, nagyon-nagyon szeretett minket, és persze mi is őt. Még azóta is tartjuk a kapcsoltaot, én pont egy éve voltam náluk Szentendrén. Tündéri az egész család. Ez az a sütemény, amit minden karácsonykor és húsvétkor megsütünk. Már vagy 10 éve. Sőt, jópárszor év közben is eszünkbe jut, mert tökéletesen eltárolható, úgyhogy nyaralás-síelés-elutazás előtt is szokott belőle készülni. Tiszta nosztalgia. Most is éppen ezt sütöm. :)


Hozzávalók: 50 dkg liszt
                               25 dkg margarin    
                            25 dkg porcukor
                       1 vaníliáscukor
                   1 csipet só 
                       4 tojássárgája
                               1,5 evőkanál rum    
                                          1 citrom reszelt héja és leve

A lisztet, sót cukrot, vaníliáscukrot és margarint elmorzsoljuk. A tojássárgákat, rumot, és citromhéjat-levet hozzáöntjük, és tésztát gyúrunk belőle. Egy jó órára a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán kiszaggatjuk, fontos, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk, különben nem puhul meg a lekvártól. 180 fokos előmelegített sütőben annyira sütjük csak meg, hogy éppen rózsaszín legyen.
A párokat lekvárral összeragasztjuk, és műanyag dobozban tároljuk, így jól meg tud puhulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése