2011. augusztus 19.

Levendulás céklasüti narancslekváros joghurtkrémmel

Töredelmesen be kell hogy valljam, cékla is most volt először a kezemben. 18 évnek kellett eltelnie, hogy kialakuljon bennem az igény (új dolgok) kipróbálására, és elszakadva a buta egyoldalú családi megszokottól, kialakítsam a saját étkezési szokásaimat. Persze ezzel nem kritizálni akarok, de én más vagyok, mint anya. Kezdve, hogy nem szeretem a "magyaros konyhát", nem eszem húst, meg még vagy ötezer dolgot. Nem összeegyeztethető.
Meg mellesleg hajt a kíváncsiság, hogy miből mit lehet kihozni. Így van az, hogy mostanában egyre gyakrabban állítok haza eddig nálunk nem járt zöldségekkel/gyümölcsökkel. És persze mindegyik úgy indul, hogy akkor majd főzök belőle magamnak valamit, de a sok sütés miatt egyszerűen nincs rá időm. Sajnos azonban az alapanyagok nem túl toleránsak, 1 hét után kegyetlenül elkezdenek lefelé csúszni a lejtőn. Ekkor beindul az úristen valamit kezdeni kell vele, de gyorsan effektus, és megszületik egy újabb édesség.




Hozzávalók:
  38 dkg reszelt cékla
  23 dkg cukor
  2 dl olaj
  30 dkg liszt
  kb. 1,5 evőkanál lenedulavirág
  csipet só
  1 zacskó sütőpor
  1 teáskanál mandulakivonat

A tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd adjuk hozzá az olajat. A lisztet, sütőport, sót, lenedulavirágot forgassuk a keverékbe. Keverjük hozzá a céklát, és mandulakivonatot is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kicsi sütőtepsit, öntsük bele a keveréket, majd süssük, kb. fél óráig. A tűpróba nagyon fontos! 


  175 g joghurt
  175 g tejföl
  1 kis üveg narancslekvár
  1,5 evőkanál zselatin
  4 evőkanál víz
  ízlés szerint cukor

A vízben elkeverjük a zselatint, majd lassú tűzön forróra melegítjük.
Összekeverjük a tejfölt és joghurtot, majd a picit hűtött zselatint is beledolgozzuk (robotgéppel mindezt). Ha már nagyjából megszilárdult a krém, márványos csíkokat húzunk bele a narancslekvárral. Ízlés szerint lehet cukrozni, mert a narancs nem igazán édes (sőt inkább kesernyés), de a tészta szerintem volt annyira édes, hogy ez a natúrság kifejezetten jót is tett neki.

Összeállítás: A tésztát félbevágjuk, megtöltjük a krémmel, ráillesztjük a tetejét, és fogyasztás előtt hűtőben dermesztjük néhány óráig.

2 megjegyzés:

  1. Megkóstoltam, hmmm, a'szem nekem ez már túl vad, nem sok köze van az én fogalmaim szerinti 'süti'hez. Bár ha ez volt az, amit a sütőből frissen kivéve is kóstoltam, akkor viszont tészta korában még nagyon fincsi volt... :)

    VálaszTörlés
  2. Pedig teljesen ugyanaz volt, mint amit kivarázsoltam neked a sütőből. Valószínűleg a töltelék lehetett a "hibás", mert a narancslekvár egyáltalán nem volt édes. Következtetésképpen akkor érdemes bele plusz cukrot tenni.

    VálaszTörlés