Ez ráadásul nem is az a tipikusan édes valami, sokkal inkább megfogó a grapefruit kesernyéssége.
Hozzávalók: 5 narancs
2 grapefruit
1 zacskó zselésítő
30 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat
A gyümölcsöket meghámozzuk, majd kifilézzük. Igen, erre nincsen jobb szó. Gyakorlatilag az a harci feladat, hogy el kell távolítani a hártyát az aljáról, az oldaláról, különös figyelmet fordítva a fehér szöszös részre. A könyv azt írta, hogy facsarjuk ki a levét, majd szedegessük le a rostokat.
Én gerezdekre szedtem, és nemes egyszerűséggel fogtam egy elvileg csirkefilézésre használatos kést (a lényeg, hogy nagyon éles, vékony, és piszokpontosan lehet vele vágni), és levagdostam az alját. Olyan jó a kés, hogy kevesebb, mint 1 mm hús ment le a fehér héjjal együtt. Ezután elmetszettem a tetején lévő "élt", és felülről indítva lehúztam a két oldalon lévő hártyát. Az én módszerem szerintem olyan szempontból tutibb, hogy sokkal több gyümölcsdarab marad a végeredményben.
A levet, és darabokat tegyük egy főzőedénybe, majd keverjük hozzá a cukrot, zselésítőt (most DR Oetkert használtam, de teljesen ugyanolyan jó az összes olcsóbb is) és vaníliakovonatot. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg el nem kezd forrni. Ezután még kell körülbelül 5 perc. Akkor jó, ha egy picit már sűrűbb, mint az elején. Azért nem írom, hogy nagyon, mert nekem még az üvegbe töltéskor is olyan volt szinte, mint a víz, de most már teljesen összeállt.
Szóval a kész lekvárt csírátlanított=kifőzött üvegekbe töltjük, és egy órára fejjel lefelé fordítjuk.
2 nagy üveg lekvárnyi mennyiség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése