2011. január 9.

Krumplis pogácsa

A nyári agárdi kinnéjszakázásra gyártottam. Szimpla poginak indult, de találtam a konyhában egy óriási lábos főtt krumplit, mama főzte ki valamihez. Innentől kezdve új irányt vett a dolog, egészen a sertészsírig. Mert margarint vagy vajat sem találtam, mama előszeretettel használja a régi jól bevált cuccokat. A naplómban csak annyival jellemeztem, hogy teljesen mekiszagot kapott a táskám, gondolom a sertészsírtól.




Hozzávalók: 15 dkg margarin
                   10 dkg zsír
                   1,5 teáskanál só
                   20 dkg főtt krumpli
                   35 dkg liszt
                   2 dkg élesztő + kevés tej + kávéskanálnyi cukor
                   1 tojássárgája + 5 dkg reszelt sajt a tetejére

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés, cukros, langyos tejben.
Összekeverjük a lisztet, sót, majd elmorzsoljuk benne a zsiradékokat.
Összetörjük a krumplit, és ezt is a keverékhez adjuk.
Ha az élesztő felfutott, annak segítségével összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük, kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Tegyük hozzá, hogy nyáron ez nem nagy feladat. :)
Jó 1,5 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és szaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk sajttal, és fél óráig pihentetjük sütés előtt.
Előmelegített 180 fokos sütőben pirosasra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése