2010. december 13.

Töpörtyűs pogácsa

Csakis IFIre készült. Mert bökte a csőrömet, hogy Mazsola-Peti nem evett a múltkoriból, merthogy ő nem eszik édességet. Valamiért nagyon bírom azt az embert. Megfog. Felébreszt bennem valamit.  Előhozza a régi, és az annál is régebbi emlékeket.



Hozzávalók: 25 dkg liszt
                   15 dkg töpörtyűkrém
                   7 dkg vaj vagy zsír
                   1 ek rum és vagy fehérbor
                   1 tojás
                   só, bors
                                                                                                        pici tej+cukor+2 dkg élesztő

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, pici lisztet szórunk rá, ebből lesz a kovász.
A liszthez hozzáadjuk a zsiradékot a tojást, rumot, fűszereket, a kovászt, és tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon kemény lenne, egy kis tejföllel lazítjuk.
Kicsit pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, megkenjük a töpörtyűkrémmel, hajtogatjuk, és 20 percre félretesszük egy tiszta konyharuhával letakarva. Ezt megismételjük még 2x,minden alkalommal újabb és újabb adag krémet rákenve, tehát kb 3 adagra osszuk.
2 cm vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nem tudom, hogy a bevagdosás, vagy a margarin miatt száradt ki hamar, de valamelyik nem volt jó ötlet. Lehet próbálkozni. Azt mondják a margarin a legrosszabb, mert nagyon vizes, tehát minimum 2xes mennyiségben érdemes használni, ha használjuk. Aa vaj valamivel jobb, de a legjobb zsírral.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával, és újabb 10 percig pihentetjük.
200 fokos sütőben maximum 10 percig sütjük, mert a túl hosszú sütéssel is ki lehet szárítani.
A recept az Otthon ízei oldalról ered, pár dekányi változtatással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése