2012. május 9.

Hogyan érettségizzünk?

Mert azért az nem olyan egyértelmű.Pont úgy, mint a szalagavató. Vagy a ballagás. Mivel legtöbbször egyszer van az ember életében, így mikor odakerül nem tud róla túl sok mindent, kivéve, ha van idősebb tesója. Így nem árt ha elmondják.
Nekem nem volt ilyen. (Köszi osztályfőnök úr.) 
De majd én!  (A 3 napnyi érettségis tapasztalatommal kemény legénynek érzem magam.)
Szóval álljon itt ez az összefoglaló mindazoknak, akik
  -még nem érettségiztek
  -akik már érettségiztek, de nosztalgiáznának.
Meg különben is. Szeretettel küldöm mindenkinek.

A dolog ott kezdődött, hogy néhány hónapja engem is elkapott ez az "érettségi- para", és kínomban megkérdeztem kedves unokabátyámat, hogy nagyon rázós-e. Csak legyintett: "irodalom - szövegértés, matek - függvénytábla, töri - atlasz".

Mindjárt az elején akkor el is oszlatnék egy félreértést: ez nem így működik. Jól hangzik, de nem. Természetesen nem azt mondom, hogy nincs igazságtartalma, neem, van bőven, de azért ennyire nem egyszerű a dolog.
Mert érettségizni nem könnyű, de megoldható. (Bizonyítja ezt az előttetek álló x nemzedék.)

1.A feladatokat nem a 2/3/x hónap alatt összeollózott tudásból írod. 
Ez mese habbal. Mindenki abból gazdálkodik, amit a gimnáziumi évek alatt magába szívott. A "Nagy Tanulás" csak arra elég, hogy felelevenítse a rögzült dolgokat. (Hangsúlyoznám: rögzült. Magamon nagyon érzem/éreztem, hogy a kórházazós időszakok anyagai nincsenek meg. Már nem is lesznek. Tehát megéri rendszeresen készülni!)

2.Legyünk tisztában a követelményekkel. 
A mai iskolák (főleg a gimnáziumok) túlfűtött tanárai hajlamosak nem csak a középszintű tananyagot leadni, így nem árt előre informálódni, különben igencsak meglepetésként fog érni bennünket, hogy a megtanult (és számonkért) dolgoknak a negyede sem kell.

3.Különtanár/tanfolyam
Logikus: ha valami gyengén megy, oda korrepetálás kell.
De ha nagyon jól? Ha eldöntjük, hogy emelt érettségit akarunk tenni?
Szerintem oda is. Nem feltétlenül a plusztudás reményében, már csak a rendszerezett ismétlésért is megéri.
Az pedig, hogy ki melyiket választja csak vérmérséklet (és pénztárca) kérdése. Van aki társaságban képtelen koncentrálni, netán egyedi igényei vannak, nekik az egyéni oktatás a biztosabb. Valószínűleg drágább is.
Az utóbbi években felkapottak lettek az előkészítő tanfolyamok. Ezek általában 10-15 fős csoportokat jelentenek (bár a jelentkezésnél külön van 20-25 fős "nagy" csoport is - ez valamivel olcsóbb a kisebbnél, 15 főt átlépő társasággal még nem találkoztam). Átlagosan 2 időpont közül lehet választani, és az alkalmak hetente 3, vagy kéthetente 4 óráig tartanak nagyjából 1 éven keresztül. Az árlista is változó, attól függően, hogy ki milyen kedvezményt tud összehozni, 60-80 ezer forint körül mozognak.

4.Gyakorlás
A legegyszerűbb (és hasznosabb) felmenni egy érettségi feladatokat tartalmazó oldalra, és kinyomtatni az eddigieket. Mint mindenben itt is megjelent a hogyan húzzuk le a népet hozzáállás: feladatoskönyvek tucatjai lepik el a könyvesboltokat. Ez irtó klassz meg minden (főleg a tematikus rendezés), csak miért is kell egy A/5-ös füzetvastagságú vékonyborítós megoldókulcsért mégugyanannyit elkérni?  Persze nem kifizethetetlen dolgokról beszélünk.
De hogy miért is nézzük meg őket? Az a meglátásom, hogy erősen típusfeladatokra mennek, így mondjuk matekból szinte be lehet "tanulni" az egészet.
Az irodalomnál szintén nem haszontalan, főleg ha egy javítókulccsal utána át is nézed. Csodákat tehet, ha tudod miért tűnnek el az egy-egy pontok.


5.Eszközhasználat
Avagy az érettségi ezekkel tanulás nélkül is megoldható.
Kamu. Óriási kamu.
Mert nagyon szép, hogy van nálad egy atlasz/függvénytáblázat (ezeket végig használhatod), de elengedhetetlen, hogy tudd használni, különben kivághatod az ablakon.
Történelematlasz: a sok színes térképen és névmutatón kívül tartalmaz egy évszám és események részt is. Ez az, ami neked kell. Elárulom, a legjobb barátod lesz, és hála neki, egy darab évszámot sem kell megtanulnod. (Majd csak a szóbelire.)
Azért a térképek is tudnak segíteni, nem árt ha nem először van a kezedben. Praktikus azzal ismételni.
Függvénytáblázat: A másik legjobb barát. És rá még hatványozottabban igaz, hogy ismeret nélkül semmit sem ér. Pedig minden benne van. Az összes képlet, magyarázat, minden amit meg kellett tanulnod. Csak azok a jelölések...Jobb helyeken már 11. osztályban ezzel dolgoztatják a diákságot, mert másfél év alatt akaratlanul is az ember bőrébe ivódik. (De tapasztalatból mondom, hogy 2 hónap alatt is tökéletesen el lehet sajátítani.)


6.Érettségi menete
Érettségire ünneplőben (=fekete-fehér) illik menni. Persze semmi sem kötelező, csak így szokás és kész. (Meg elég kellemetlen ha mindenki puccpasztában rohangászik körülötted, te meg ott égsz farmerban.)
A feladatlapot 8 órakor kell elkezdeni, innentől számítják a részeket, és a záró időpontot.
    -a magyar 60+180
    -a matek 45+135
    -a történelem 180 perc
    -a nyelv 60+30+30+60 perc

Ahol több részre van osztva a feladatsor, ott az egyes részek külön papíron szerepelnek, és az idő lejárta után már nem lehet dolgozni az előzőekkel.


7.Illemszabályok
Igen, az érettségin lehet enni.
De ez nem jeleti azt, hogy kell is. Ismét egyénfüggő rész.
Nyilvánvalóan 8 és 11 között megéhezik az ember. Egyen. (Bár szerintem nyugodtan lehet reggelizni előtte, utána pedig ebédelni, elvégre nem vagyunk már csecsemők, hogy 2 óránként kelljen kalóriát bevinni, de ez nem az én dolgom.) Azonban tudom, hogy az ismerősi körömből egyes fiúkat kifejezetten szórakoztat a tény, hogy az iskolában lehet enni. Hogy az ő szavaikkal éljek: "ezt nem lehet kihagyni". Nos, lehet, hogy én vagyok maradi, de én vagy gondolkozok és feladatot oldok meg, vagy eszem. A kettő egyszerre nem megy.
És engem például kifejezetten zavar, mikor valaki állandóan zörög a különböző zacskóival.


8.Puskázás
Ez valószínűleg a leginkább iskolafüggőbb dolog, mivel elméletben nem lehet, of korsz. Hiszen mikor belépsz az épületbe, azonnal eligazítanak a gyülekezőtermedbe, ahol elméletileg le kéne pakolnod a cuccaid, és már csak azzal az egy bizonyos atlasszal,szendviccsel, tollal vonulnod az érettségiterembe.
Itt szépen leül az ember one by one, szigorúan egy sorban, aztán a tanár névsorolvasást tart, anyunév, születési dátum, majd kiosztja a feladatlapokat. Ha jól tudom a segédeszközöket is át kéne lapoznia, ez nálunk ma történt meg először. Pedig még februárban nagyon ment a hiszti, hogy még véletlenül se írjunk semmit a függvénytáblázatba, mert elveszik...
TI szépen dolgoztok a tanár figyel. Vagy nem. Emberfüggő. Mindenki másképp csinálja. Tulajdonképpen az a dolga, hogy ha kimész a teremből (kizárólag mosdóba, annál úgysem jutsz tovább, mert minden folyosón ül 2 tanár, akik azt koordinálják, hogy egyszerre csak egy ember legyen a WC-ben) odaviszed az asztalához a dolgozatod, ő ráírja mikor hagytad el a termet, majd mikor visszamész azt is.
Normál esetben nem segítenek. Sehol. Ezt szigorúan veszik. Ugyanis ha kiderül az elég gáz, nem hinném, hogy bárki is veszélyeztetné az állását vadidegenekért. (Bár erre tudnék ellenpéldát mondani: állítólag nálunk tavaly megbeszélték az angol hallgatást. Ismétlem: állítólag, csak az osztálytársaim mondták, én nem voltam ott.)
De ott van az osztálytársi segítség. Mint egy jó öreg, egyszerű dolgozatnál. Kis naívan én ezt is kilőttem volna, de nem, lazán bejátszható. 2 fiú mögöttem halál nyugodtan megbeszélte a szövegértést. Szóval csak jól kell helyezkedni.


9.Ne felejtsd el
A szerencsén rengeteg múlik. Kegyetlenül hangozhat, de így van. Megtanulhatsz mindent tökéletesre, de akkor is lesz olyan amit jobban tudsz, mint a többit, vagy olyan, amivel kifoghatnak rajtad.


Remélem segítettem. :)
 Ha van valami amit kihagytam, szóljatok. Jelenleg nem jut több eszembe. 

4 megjegyzés:

  1. Töri szóbelin is használhatsz atlaszt

    VálaszTörlés
  2. Fősulin/egyetemen mindenki rájön, hogy az érettségi a legegyszerűbb vizsga. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Remélem én is rájövök majd, bár az az igazság, hogy ezt sem aggódtam túl, igyekeztem reális célokat kitűzni, és megcsinálni :)

      Törlés