2012. március 1.

Mézeskalácsos whoopie pie limekrémmel

Végre hivatalosan is itt a tavasz. 
Tök jó.  Nagyon szeretem.
A napsütést. Hogy kicsit lejjebb lehet gombolni a kabátot. A friss zöldségek/gyümölcsök özönét (hamarosan). Hogy mehetek biciklizni. És talán a fényképezéssel sem kell már úgy rohanni.
Éppen csak ki kell húzni odáig.
Mostanában ugyanis egyre nehezebb iskolába mennem. Örömmel kelek fel, de a gondolat, hogy majdnem az egész napomat ott kell elszenvednem, borzasztóan lehangol. Minden egyes nap. Főleg a csütörtök hosszú. Háromnegyed 8-tól negyed 4-ig. Utálom.


A napokban volt Á. névnapja is. Neki készült. Egyrészt mert ez vagyok én, másfelől pedig bizonyos forrásokból tudom, hogy a sütési mániám volt az egyik, amit igen kedvelt. Talán még most is.
Szóval íme a whoopie pie kollekció újabb darabja. Kicsit olyan "szerelem" ez nekem, mint másoknak a macaron. Pici (mondjuk ezek pont nem), aranyos és a kiaknázatlan lehetőségek száma végtelen...

Eddig szerepelt nálam:
Vajkaramellás whoopie pie cseresznyedarabokkal


Hozzávalók 12 db-hoz:
3 dl liszt
2 teáskanál mézeskalácsfűszer
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál őrölt gyömbér
2 csipet só
fél teáskanál szódabikarbóna
8 dkg puha vaj
0,8 dl cukor
1,5 evőkanál méz
1 kisebb tojás

A vajat keverjük habosra a cukorral. Ha már nem szemcsés, adjuk hozzá a tojást, majd a mézet is.
A száraz hozzávalókat keverjük össze, és adjuk a mézes keverékhez. Nem szükséges kézzel maszatolni, a robotgép sima feje is szépen "összegyúrja" nekünk a masszát. 
Tegyük hűtőbe 2 órára. 
A tésztából nem egészen diónyi darabokat tépjünk le, formáljunk belőlük gombócot. Ezt lapítsuk szét 2-3 mm vastagra (mondjuk egy pohár aljával), majd sütőpapíros tepsin, 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig.
Hagyjuk kihűlni.


A limekrémhez:
5 dkg vaj
1 kisebb lime leve
1 dl tej
1,5 evőkanál keményítő
3 teáskanál porcukor

A tejet csomómentesre keverjük a keményítővel, majd lassú tűzön besűrítjük. Kihűtjük.
A vajat a porcukorral simára keverjük, majd a lime levét is belecsavarjuk. Összedolgozzuk a kihűlt krémmel. 
Diónyi kupacot teszünk az egyik tészta aljára, és egy másikat az aljával a krém felé a tetejére illesztünk. Jól záródó dobozban tároljuk, hogy kicsit megpuhuljon.
A recept tésztája innen.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki.És szerintem jobb ,mint a macaron,mert nem kell bele semmi extra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Én is ezért imádom. Meg annyira helyesen "kézreáll". :)

      Törlés