2012. január 23.

Érettségi-előkészületek, mákos-túrós süti és egyéb finomságok...

Kicsit olyan ez, mint a halál. Mindenki tudja, hogy eljön. Majd egyszer. De valójában el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lesz. Valószínűleg nem is akarjuk. Minek? A jelenben úgy sem számít. Nem oszt, nem szoroz.
Aztán egyszer csak ott áll az orrod előtt. Nem köszön, nem kér engedélyt, egyszerűen csak megjelenik. Kérhetetlenül és könyörtelenül.

*A mai napon megkaptuk az érettségi jelentkezést. Személy szerint engem a rosszullét kerülgetett.


Ez pedig még a hétvégén készült. Nagyon finom, és nem is bonyolult. Recept  A kis torták és minisütemények című kiadványból, én csak le/kicseréltem a hozzávalókat, így még a tudatos táplálkozás címszó alá is beilleszthető. :)

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
7 dkg liszt (tk. rozs és tönköly)
1 dkg búzakorpa (1 nagy evőkanál)
2 nagy evőkanál puffasztott amaránt
1 evőkanál lenmagpehely
3 dkg tejmentes margarin
csipet só
1 evőkanál xilit
2 evőkanál tej

A fenti hozzávalókból tésztát gyártunk: a száraz dolgokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint, és a tej segítségével formázható masszát készítünk belőle. Hűtőbe tesszük nagyjából 30 percre.


6 dkg darált mák
1,3 dl tej
1 nagyobb evőkanál méz
1evőkanál citromlé

15 dkg krémtúró
1,5 evőkanál xilit
1 nagy teáskanál vaníliapor
2 evőkanál natúr joghurt

A fenti hozzávalók szimpla összekeverésével elkészítjük a túrós és mákos töltelékeket.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Béleljük ki egy 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát pedig valamilyen zsiradékkal átkenjük. Nyújtunk egy 18 cm átmérőjű kört a tésztából (kb. 4 mm vastag), a maradékból pedig csinálunk egy 1,5-2 centis peremet a szélére.
Először simítsuk el benne a mákos masszát, azután óvatosan öntsük rá a túrósat.
Süssük nagyjából fél óráig, míg a túrókrém a tetején egy icipicit meg nem barnul, de leginkább megszilárdul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése