2011. november 6.

Gumicukor-süti

Csütörtök reggel, az időeltolódás miatt még kissé fáradtan, éppen a napi porridge-om fogyasztottam a cuki nepáli minitálcáról, gyönyörűséges nepáli minikanállal, amikor kisöcsém elémtoppan, hogy akkor mikor csinálom meg nekik a tortát. Csak pislogtam. Aztán felrémlett, hogy valóban megkért - jó egy hónappal ezelőtt - gyártsak a deszkás baráti társaságuknak egy gumicukor tortát. "Majd az őszi szünetre." - hangzott az ukáz. Én meg mint jó kisdobos természetesen megígértem, hogy mindent megteszek az ügy érdekében.

És itt jön a de. Aminél talán nem is tudnék ijesztőbbet mondani. Hogy egyáltalán nem volt kedvem sütni. Természetesen nem a sütő bekapcsolásának metódusára gondolok, hanem általában az egészre. Edényt elővennni, kavarni, méricskélni, hozzávalókat előkészíteni: mind-mind felesleges macerának tűnt. Nem is álltam hozzá.
Azonban péntekre elkezdett bennem motoszkálni a de mégis érzés. Ami aztán visszavette átvette az irányítást.

Újra önmagam vagyok :)


Hozzávalók:
    3 csomag 25 g-os zselatin (Horváth Rozi)
    6 tojás
    22 dkg porcukor
    3 csomag vaníliás cukor/1 teáskanál vaníliapor
    3 evőkanál Nutella
    2 evőkanál keserűmandulaaroma
    1 nagy csomag tejföl (375 g)
    3 dl tej

Egy 20 x 20-as tepsit kibélelünk folpackkal. (Nem kötelező, de én inkább nem bíztam a véletlenre, hogy majd ki jön-e vagy úgy kell kivakarni. Még esetleg a beolajozás lehet jó módszer, ha nem akarunk csinos kis folpack gyűrődéseket a sütiben.)


1. réteg
3 tojást szétválasztunk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
A sárgákat a vaníliáscukorral/porral, és 7 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
1 tasak zselatint felforralunk 1,5 dl tejben, majd vízfürdőben lassan felforrósítjuk. Icipicit hagyjuk hűlni, azután folyamatosan kevergetve belecsorgatjuk a tojásos masszába. 
Beleöntjük a folpackkal bélelt tepsibe, majd hűtőbe tesszük dermedni. (Nagyjából fél óra múlva már önthetjük is rá a következő réteget.)



2.réteg
3 tojás szétválaszt, fehérjéből hab, sárgákat 5 dkg cukorral, és a nutellával habosra keverjük. 
1,5 dl tejben elkeverünk egy tasak zselatint, majd vízfürdőben lassan felforrósítjuk.
A tojáshabot óvatosan beledolgozzuk a csokis masszába, majd a már nem forró zselatint is.
A sárga réteg tetejére öntjük, és újra hűtőtúrára küldjük.


3.réteg
A tejfölt összekeverjük az átszitált 10 dkg porcukorral (elég gáz ha maradnak benne porcukorszigetek), majd színezzük a keserűmandulaaromával.
Az utolsó tasak zselatint feloldjuk 1,5 dl vízben, és a szokásos módon elkészítjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd belecsorgatjuk a tejfölös keverékbe.
Öntsük az építményünk tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe szilárdulni.

Díszítés: kis csomag gumicukor
  Fogjunk egy vonalzót, méregessük ki, hogy pontosan mekkora kockákat szeretnénk... :) (Viccesen hangzik? Én tényleg így csináltam.) Ezeknek a kockáknak a közepébe nyomkodjuk bele a gumicukorfigurákat.
Eredetileg úgy képzeltem el, hogy majd a már nem folyós, de már kicsit zselésebb zöld rétegbe nyomkodom a díszeket (és akkor biztos nem esik le /mozdul el), de sajnos megfeledkeztem a dologról, és mire észbe kaptam (pedig nem telt el túl sok idő), már teljesen összeállt a cucc. Azért a tetejére biggyesztve is aranyos.


 A recept Ottistól, néhány apróbb változtatással.


2 megjegyzés:

  1. Ha nem is voltál olyan lelkes, de jó tesó vagy:)
    Az unokáim kedvence a gumicukor, ezért jó, hogy trollanyunál láttalak!! Ha megengeded, elmenteném ez a receptet, jó lesz karácsonyi meglepinek. Köszi!! Klasszak a színek, nagyon jól néznek ki azok a tésztarétegek, tesod biztos örült a barátaival együtt:))))))

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik, az érdem Ottisé :) Uge milyen klasszak a színei? Igazán vidámító :) Remélem majd örül akinek készül !

    VálaszTörlés