2011. augusztus 9.

Kapucíner torta

A Kapucíner szelet annyira finom. Nem tudom ti elmlékeztek-e, de nekem óriási kedvencem volt, szinte minden második nap kaptam egyet a suliból hazafelé menet. Valljuk be, a csoki-kávé párosítás általában nyerő dolog. Szóval nyilván finom lehetett. (Bár a legutolsó emlékem róla nem ilyen fényes, egész konkrétan egy erőteljes szappaníz villan. Hiába, erősen elszoktam a tejbevonóktól, és nagyon durván kiérzem a vacak dolgokat. Munkaköri ártalom. Ezért sztornós beülni egy cukrászdába is.) (Visszavonom. Mármint a csoki iránti kritikát. Találtam egyet apánál, és muszáj volt megkóstolnom. Finom :)

Nagyon régóta szerepel már a kipróbálandó listámon is, de itt nem érkezési sorrendben történnek a dolgok. :) Hanem éppen ahogy esik. És most így esett. Mert nézegettem, hogy úristen, már olyan hosszú a könyvjelzők alatti rész, hogy 4-5ször teljesen oldalt cserél. És ez nem állapot. Persze nem arról van szó, hogy nem sütök, csak fejből. Újat.
DE mivel most amúgy is valami pudingosra vágytam, kapóra jött. Aztán meg a továbbadásra, mert kiderült, hogy Moncsinak szülinapja van. :) De nem bírtam ki, hogy ne vágjam fel...

Piskóta:0,3 dl forró víz
        1 evőkanál olaj
        1 tojás
        1 mokkáskanál vaníliakivonat
        3,5 dkg liszt
        7,5 dkg cukor
        fél teáskanál sütőpor
        késhegynyi szódabikarbóna
        csipet só

A kakaót keverjük össze a forró vízzel, majd letakarva hagyjuk állni jó 15 percig szobahőmérsékleten.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot.
A sárgákat az olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot és "kakaós krémet" is. Az összes száraz hozzávalót egybeszitáljuk, és a fehérjével váltogatva a kakaós masszához adagoljuk.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát, majd a masszát beleöntve süssük nagyjából 10 percig. Fontos a tűpróba!


Kakaós és kávés krém:
               5 dl tej
               2 csomag tejszín ízű pudingpor
               13 dkg vaj
               3 evőkanál porcukor
               1 evőkanál kakaópor
               1 evőkanál kávégranulátum/kávépor

Pudingot főzünk a tejből, cukorból és pudingporból. Ha elkészült, elfelezzük, az egyikbe keverjük a kakaót, a másikba a kávét. Jól dolgozzuk el, ne maradjanak benne darabok. Ha a krémünk sima, még melegen, a vajat is dolgozzuk bele, természetesen felezve.


Összeállítás: A piskótát tortagyűrűbe tesszük. Beleöntjük a kakaós, majd a kávés krémet. Ajánlatos a rétegek között egy vizes kanállal elegyengetni a felületet, hogy szép legyen szeletelésnél.

A recept Mennyei Mannától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése