2011. augusztus 5.

Gránátalmás vodkatorta


Az utolsó, és talán legsikerültebb darab. Még az előszülinapomról.
 Hogy mi volt a cél? Mindenképpen akartam egy csak felnőtteknek tortát. Meg kipróbálni a gránátalmát. Vagy a gránátalma volt előbb? Lehet. Sőt, biztos. És a felhasználási módját kutatva akadtam rá erre a receptre. Hiszen ki tudja ennek milye ehető? Mi van egyáltalán belül? Én kis butus, bezzeg ha felvágom! Mert oké, tudtam, hogy magja van egy pár, de hogy csak mag az egész? Mert így van. Vékony, szivacsos tokok választják el egymástól a kupacokat. (Engem kicsit a hangyatojásra emlékeztet.) Ennek ellenére olvastam mindenféle léről is, de a magok levesességéből ítélve nyilván azokat kell kifacsarni. (Vagyis a félbevágott gránátalmát. Mondjuk egy citromfacsaróban. Hozzátenném, nem tudom, de így képzelem el.)
Na, szépen letértem az eredeti történetről. Tehát vettünk egy ilyent, hogy felfedezhessem. És az angol oldalak között kutakodva (mert meglepően kevés, sőt 1 kezemen megszámlálható magyar lap dolgozik a gránátalmával, de még az avokádóval is) találtam ezt. Tökéletes. Hogy eredetileg miért Martini torta a neve, nem sikrült megfejtenem. A vodkatorta sokkal találóbb. Mert abból bizony van benne rendesen. És igen, most már emlékszem, itt jött az a verzió, hogy akkor ez csak felnőtteknek. Hiszen azért ez azért nem kis mennyiségű alkohol gyerekszervezetbe. Még úgy is, hogy eredetileg több, mint 1 deci volt megadva, csak a bontott üveg pont 2 oz-nál fogyott ki, én meg az utánpótlásért nyúlva véletlenül beleszagoltam a tálba, és majd hanyatt estem olyan szinten csapta meg az orrom a tömény alkoholszag. Le is tettem mindent, nem, ebbe nem kell több.

Ám a fogadtatás nagyon pozitív volt. Meg az értékelés is. Főleg anyától. Ő elég bizalmatlan az összes "újfajta" készítményemmel szemben. Bár talán mostanában már enyhült a dolog. Szóval még most is az arcom előtt van a kép, ahogyan megkóstolja és kicsúszik a száján: milyen könnyű! Na igen, az a vaníliakrém jól csúszik :) Pláne ha vodka kíséri.

A tésztához:
        5 tojás
        2,5 dl liszt
        2,5 dl cukor
        1,5 dl jéghideg víz
        1,5 teáskanál sütőpor
        1 mokkáskanál só

A tojásokt szétválasztjuk. A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük.
A sárgákat a cukorral és vízzel kikeverjük. Adjuk hozzá a sütőporos lisztet, majd a fehérje segítségével óvatosan oszlassuk el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Én magas tortát szerettem volna, így 18 cm-es karikában sütöttem. Abban viszont ez a tésztamennyiség bajosan fért volna csak el, így osztottam 2/3-1/3 arányban, és 2 db-ot sütöttem. A sütési idő nagyjából 18-20 perc, de mindenképpen végezzünk tűpróbát. 
Hagyjuk teljesen kihűlni a piskótákat.

            ---------------------------------------------------------------
Vodka-szirup:
       1 dl víz
       1 dl cukor
       0,7 dl vodka
       3 evőkanál gránátalmalé

A vizet tegyük fel forrni a cukorral és gyümölcslével. Közben kevergessük, hogy a cukor feloldódjon. Ha már teljesen elolvadtak a szemcsék, vegyük le a tűzről, hagyjuk állni egy icipicit, majd keverjük bele a vodkát. Hűtsük ki.
            ---------------------------------------------------------------

Pastry Creme / Sárgakrém:
       5 dl tej
       0,7 dl cukor +0,7 dl cukor
       1 teljes tojás + 2 sárgája
       1,5 evőkanál keményítő
       fél rúd vanília / 1 teáskanál vaníliakivonat
       1 nagy evőkanál vaj

A tejet és egyik cukrot tegyük fel melegedni.
Egy külön tálban keverjük össze a tojásokat, cukrot és keményítőt. Vegyük le a tejet a tűzről, majd folyamatos keverés közben öntsük bele a tojásos keveréket. Lassú tűzön sűrítsük be, majd adjuk hozzá a vajat és vaníliát. Hűtsük ki.

            ---------------------------------------------------------------
Összeállítás:
   1. A piskótákat vágjuk fel 2 és 3 vastag lapra.
   2. A rétegezés: öntözzük meg a lapot vodkasziruppal
                            egyengessük el rajta a krém negyedét
                            szórjuk meg a gránátalmamagok ötödével.
   3.A kész tortát (igen, én is meglepődtem milyen magas lett, de azért jó poén :)) vonjuk be 1 dl tejszínből vert habbal. Hogyha marad, mindenképpen tegyünk bele akár 3 evőkanál öntözőszirupot is, mert igazán feldobja. És ebben az esetben cukor sem kell.
      4. Díszítésképpen szórjuk meg a torta tetejét a maradék magokkal.

2 megjegyzés:

  1. Ez a tortád is nagyon szép, és nagyon könnyűnek látszik a tésztája, hát jó kis szülinapi torta lenne a fiamnak. Nem sok egy kicsit az a 7 dl vodka?? Ha ránézünk már berúgunk?:-))

    VálaszTörlés
  2. Bocs, elfelejtettem megírni, hogy elmentettem!!!Köszi:)))))

    VálaszTörlés