2011. július 6.

Szezámmagos szendvicskeksz sárgadinnyecurdzselével


A cím azt hiszem mindent elmond :) Legalábbis ennél bonyolultabb nevet nem találhattam volna neki, maximum ha az összes hozzávalót tételesen felsorolom. De az is igaz, hogy rövidebbet sem, mert fontos, hogy a lényeges elemek mind kiemelt helyen említődjenek.


Hozzávalók a kekszhez:5 dl liszt
                      negyed teáskanál sütőpor
                      2 csipet szódabikarbóna
                      csipet só 
                      1 dl cukor
                      1 dl pirított szezámmag
                      1 teáskanál vaníliakivonat
                      11 dkg vaj
                      1 nagy tojás
                       4 nagy teáskanál tejföl

(Recept a Baking Obsession olddalról.)
A száraz hozzávalókat összekeverjük, és elmorzsoljuk a vajjal. A tojás és tejföl segítségével pedig egy jól formázható tésztát gyúrunk.Tegyük hűtőbe minimum egy órára. 


Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3 mm vastagra, és vágjuk fel egyforma négyzetekre. Előmelegített 180 fokos sütőben éppen csak világosbarnára süssük. Figyeljünk, mert nagyon hamar megsül! 


 a sárgadinnyecurdhöz:17 dkg sárgadinnyehús                     
                      5 dkg cukor + 1 csapott evőkanál
                      3 tojás
                      15 dkg vaj
                      1 zacskó zselatin
                      fél citrom leve
                      1,5 dl tejszín 
                      

A sárgadinnyehúst mixerrel pépesítjük. Belekeverjük a cukrot(a plusz 1 evőkanalat ne), vajat, majd elkezdjük  vízfürdőben melegíteni. Ha a vaj teljesen felolvadt, és eloszlott, keverjük bele a tojásokat egyesével, mindig nagyon gyorsan, nehogy darabos legyen. Sűrítsük be körülbelül 10 perc alatt. Még forrón, de már a tűzről levéve, keverjük bele a zselatint, szintén adagokban, és szintén nagyon gyorsan, mert ha csomós marad az rendkívül gusztustalan. Ráadásul a zselatinnak még az íze is rossz. Hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten, LANGYOSRA.
Verjük fel a tejszínt az 1 kanál cukorral, jó keményre, majd keverjük el a dinnyecurddel. 


Összeállítás: Egy négyzetes doboz/tepsi alját rakjuk ki sorban a szezámmagos kekszekkel, úgy, hogy minél pontosabban illeszkedjenek. Ha a vagdosásnál pontosan voltunk, akkor itt sem lehet nagy probléma. Simítsuk rá a krém felét(nekem 2 kisebb tepsinyi lett), úgy, hogy minél magasabban álljon, majd óvatosan rakosgassuk a tetejére a fedőkekszeket. ne nyomjuk bele, mert csak kitolja a krémet. Ugyanezt végezzük el a másik adaggal is.
Tegyük mélyhűtőbe, körülbelül 15-20 percre, majd vágjuk fel. Ezután elegendő, de muszáj a hűtős tárolás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése