Isssteni tömény, ám cserébe utánozhatatlanul finom.
Benne van apai-anyai.
Full karamelles.
Vérbeli amerikai.
Kissé munkás...
de mindenképpen kipróbálandó.
Recept a lemonpi oldalról, néhány apróbb mennyiségi, készítési változtatással. (A 45 dkg cukor helyett csak 1 evőkanál az már jelentős?)
Karamellszirup: 150 g cukor
42 ml víz
144 ml víz
A cukrot egy teflonedénybe tesszük, és hozzáadjuk a 40 ml vizet. A cukor éppen csak nedves legyen, az eredeti oldalon nagyon jól leírta a készítő: mint a vizes homok. Ezt kezdjük el nagy lángon melegíteni, míg gyönyörű aranybarna karamellt nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a 144 ml vizet, hogy megállítsuk a karamellizálódást. De nagyon tudom javasolni, hogy húzzunk hosszú fogókesztyűt és/vagy álljunk egy fél méterrel hátrébb, mivel baromira elkezd majd fröcskölni, és a cukor nagyon csúnya égési foltokat okoz. Ha lecsendesedett a dolog, akkor folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg egy világosbarna színű szirupot nem kapunk. Ne lepődjünk meg ha kissé folyós, hűlés közben nagyon be fog sűrűsödni.
Hagyjuk kihűlni.
A tésztához: 12,5 dkg puha vaj
13,5 dkg cukor
2 nagy csipet só
a karamellszirup 3/4-e (recept fentebb)
1 tojás
negyed teáskanál vaníliakivonat
2 dl liszt
1 mokkáskanál sütőpor
Keverjük habosra a vajat először önállóan, majd a cukorral, sóval. Adjuk hozzá a karamellszirupot, majd ha már jól elkeveredett, a tojást és vaníliakivonatot is. Szitáljuk bele a lisztet és sütőport, majd dolgozzuk teljesen simára.
Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát, töltsük bele a masszát, majd 175 fokra előmelegített sütőben süssük minimum fél óráig. Ha a közepe nem nagyon sülne, takarjuk le alufóliával.
Krémhez: 10 dkg puha vaj
a maradék, mintegy 2-3 teáskanálkaramellszirup
1 csapott evőkanál porcukor
1 evőkanál tejszín
1 teáskanál mandulalikőr
2 csipet só
A vajat elkeverjük a karamellel és cukorral (nyugodtan dolgozzunk egy sima kanállal), belevegyítjük a tejszínt és likőrt is, majd sóval ízesítjük. Hűtőbe rakjuk, hogy kifagyjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése