2011. július 14.

Karamelltorta with buttered caramel frosting

 Isssteni tömény, ám cserébe utánozhatatlanul finom. 
Benne van apai-anyai.
Full karamelles.
Vérbeli amerikai.
Kissé munkás...
de mindenképpen kipróbálandó.
Recept a lemonpi oldalról, néhány apróbb mennyiségi, készítési változtatással. (A 45 dkg cukor helyett csak 1 evőkanál az már jelentős?)

Karamellszirup: 150 g cukor
                                           42 ml víz
                144 ml víz

  A cukrot egy teflonedénybe tesszük, és hozzáadjuk a 40 ml vizet. A cukor éppen csak nedves legyen, az eredeti oldalon nagyon jól leírta a készítő: mint a vizes homok. Ezt kezdjük el nagy lángon melegíteni, míg gyönyörű aranybarna karamellt nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a 144 ml vizet, hogy megállítsuk a karamellizálódást. De nagyon tudom javasolni, hogy húzzunk hosszú fogókesztyűt és/vagy álljunk egy fél méterrel hátrébb, mivel baromira elkezd majd fröcskölni, és a cukor nagyon csúnya égési foltokat okoz. Ha lecsendesedett a dolog, akkor folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg egy világosbarna színű szirupot nem kapunk. Ne lepődjünk meg ha kissé folyós, hűlés közben nagyon be fog sűrűsödni.
Hagyjuk kihűlni.


A tésztához: 12,5 dkg puha vaj
             13,5 dkg cukor
             2 nagy csipet só
             a karamellszirup 3/4-e (recept fentebb)
             1 tojás
             negyed teáskanál vaníliakivonat
             2 dl liszt
             1 mokkáskanál sütőpor

Keverjük habosra a vajat először önállóan, majd a cukorral, sóval. Adjuk hozzá a karamellszirupot, majd ha már jól elkeveredett, a tojást és vaníliakivonatot is. Szitáljuk bele a lisztet és sütőport, majd dolgozzuk teljesen simára.
Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát, töltsük bele a masszát, majd 175 fokra előmelegített sütőben süssük minimum fél óráig. Ha a közepe nem nagyon sülne, takarjuk le alufóliával.


Krémhez: 10 dkg puha vaj
         a maradék, mintegy 2-3 teáskanálkaramellszirup
         1 csapott evőkanál porcukor
         1 evőkanál tejszín
         1 teáskanál mandulalikőr
         2 csipet só

A vajat elkeverjük a karamellel és cukorral (nyugodtan dolgozzunk egy sima kanállal), belevegyítjük a tejszínt és likőrt is, majd sóval ízesítjük. Hűtőbe rakjuk, hogy kifagyjon.


Összeállítás: a tortalapot félbevágjuk, megkenjük a krémmel, majd a külsejét is bevonjuk. Én a tésztából megmaradt részeket összetépkedtem, és azt szórtam a tetejére, (nem, nem mazsola) de természetesen lehet másképp is. Azt azonban ne feledjük, hogy a hangsúly a tortán van, ne díszítsük túl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése