2011. július 25.

Dinnyezselés-"csokikrémes" brownie

Nem az a békebeli darab amit a nagyi süt vasárnaponként. Nem. Olyan,mint egy felkapott tinisztár, aki (most) milliókat keres az összes buta megszólalásával, de mindenki tudja, hogy ez a hírnév nem tart örökké.
Ám mielőtt azt a rendkívül téves következtetést vonnánk le, hogy a süti rossz, leszögezném, hogy nem. Nagyon-nagyon jó. Hedonistán tökéletes. Minden ízében világi. Harapni lehet benne a csokit, amit a dinnyezselé hivatott kissé meglágyítani. És meg is teszi. A maga szerény édeskés-gyömbéres ízvilágával.



Brownie alap: 16 dkg étcsokoládé (minimum 60 %)
             11,5 dkg vaj
             2 evőkanál kakaópor
             20 dkg cukor (2 dl)
             1 teáskanál vaníliakivonat
             3 tojás
             9,5 dkg liszt
             negyed mokkáskanál só
             
Vízfürdőben összeolvasztjuk a csokit és a vajat. A tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot és kakaóport, és simára keverjük. Beleöntjük a vaníliakivonatot, majd a tojásokat egyesével, szép óvatosan beledolgozzuk. Legvégül jön a liszt és só. 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20 x 20-as kistepsit, majd öntsük bele a masszát. Süssük 16-17 percig. 
(A tészta receptje a Joy of Baking oldalról)


Ekkor az enyémnek a külseje már teljesen szilárd volt, ám a felső rétege még javában kenőcsös állagban tündökölt. Képzeletben osszuk 3 felé, majd a felső harmadot vágjuk le. Határozzuk el, hogy szépen le tudjuk venni egyben. Ez azonban a krémes belső miatt elég nehézkes, így ha még is szétesik, egy laza vállrándítással morzsoljuk szét, és gondoljuk azt, hogy ez pontosan így volt tervezve. Ha az alja már rendes brownie állagú, a levágott rész alatt azonban még krémes, azt mondhatom hazaértünk. (By Theisz tanárúr) Egy vizes kiskanál hátuljával egyengessük el a "krémet".

Dinnyezselé: kb. 60 dkg magtalan dinnyehús
             1,5 zacskó zselatin fix
             fél mokkáskanál reszelt gyömbér
             1 csapott evőkanál porcukor


Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy magtalan húshoz jutunk akkor simán turmixoljuk össze, ha nem, akor egy késsel piszkáljuk ki az összeset. Ehhez javasolnám, hogy vagdossuk apró darabokra, és úgy dolgozzunk. Kézi habverővel folyamatosan keverve adjuk hozzá a zselatin fixet. Vigyázzunk, mert ez is be tud csomósodni. /Nekem legalábbis sikerült./ Ízesítsük a cukorral és gyömbérrel, majd öntsük a brownie tetejére.
Tegyük hűtőbe, hogy a zselésítő hatás működésbe lépjen. Ha már nem teljesen folyékony állagú, akkor morzsoljuk a tetejére a levágott harmad tésztát. Felvágás előtt egy éjszakát mindenképpen hűtőben pihentessük szilárdítsuk.

4 megjegyzés:

  1. Ilyet kell nekem sütnöd ha hazamentem:) ezzel kell várnod:D:D:P

    VálaszTörlés
  2. A legnagyobb örömmel :) de mikorra is pontosan? Egybekötöm a szülinapoddal :P (azt tudom mikor van)

    VálaszTörlés
  3. Ma elkészítettem a családnak. A nevét meghallva mindenki elhúzta a száját, de az esti pihentetést már nem tudták kivárni. :) Elsöprő sikert aratott. Köszönet érte!

    VálaszTörlés