2011. június 9.

Sok pici egy szép dobozban...



Mostanában nem olyan, mint régen. Összejöttek a dolgok? Talán az év vége. Az idő mintha kifolyna a kezemből, ha meg odajutok, hogy süssek, az szinte folyamatosan elvitelre készül. Most ez. Az olasztanárnő a jövő évét a náágy Ámerikában tölti, és ezzel búcsúznak tőle. 
Egy doboz bonbon. Szerintem jó ajándék. Ha az ember nem szeretne valami maradandót adni, akkor a legjobb választás. Hiszen mennyivel finomabb mint egy tábla csoki, a bolti desszerteket pedig fényévekkel megelőzi. Hiszen ebből igazán nincs kispórolva semmi. 70%os étcsoki, törökmogyoró, mascarpone és aszalt ribizli. Színtiszta alapanyagok.

Az egyik a Tejcsokis Mogyorós, aminek a receptjét már leírtam itt. Kiemelném, hogy nagyon csínján bánjunk a tejszínnel, mert ha megszalad, akkor nem fog összeállni gombóccá. Illetve ha valaki darabra készíti, akkor nekem fejenként (gombóconként) 3-4 mogyoróra volt szükség a díszítéshez.

A másik egy Aszalt ribizlis mascarponekrémmel töltött ét és fehércsoki bevonatú darab.

         Hozzávalók 8 farabhoz: 4 dkg fehércsoki + 1/2 teáskanál olaj
                                                          3 dkg minimum 70 %-os étcsoki+ pár cseppnyi olaj
                                                           1 evőkanál mascarpone
                                                           1,5-2 evőkanál aszalt ribizli
                                                           1/2 teáskanál porcukor


1.  A fehércsokit vízfürdőben megolvasztjuk, az olajjal viszonylag kenhető állagúvá keverjük, majd kikenjük vele a bonbonforma alját. Nyomkodjuk ki az esetlegesen ottmaradt légbuborékokat, majd töröljük le a forma szélére(belül, ami az oldala lesz) kenődött darabokat. Ez nagyon fontos, hiszen ott majd sötétcsoki lesz, és nem túl esztétikus látvány fehér pöttyökkel. Tegyük mélyhűtőbe, körülbelül 10 percre.
2.  Ezalatt olvasszuk meg az étcsokit is. Tapasztalatom szerint ehhez alig, szinte nem is kell olaj, mivel normálisan folyékonyra olvad-ahogyan azt az ember egy csokitól várná. Ha a fehércsoki megszilárdult, kenjük be a forma oldalát az étcsokival. Nem fog elfogyni az összes, mivel kell még a lezáráshoz is. Ismét költöztessük 10 percre a fagyasztóba.
3.  A mascarponét, ribizlit és porcukrot keverjük össze, majd töltsük a meg vele a bonbonok belsejét. Ne teljesen a peremig, mert a lezáráshoz is kell hely. Újabb 10 perc fagyasztás.
4.  Ilyenkor már nem kell újramelegíteni a csokit, mert tökéletesen folyékony (bent szoktam hagyni a vízfürdőben, és az melegen tartja), csak kenjük a töltelék tetejére, és simítsuk el.  Egy 5 perces mélyhűtőtúra még nem árt, de a nekem pl. a töltelék annyira hideg volt, hogy kenés közben ráfagyasztotta a csokit. Szóval gyorsan dolgozzunk!


1 megjegyzés:

  1. Bonbons for president! Én is akartam ilyen teteje fehér alja sötét bonbonokat csinálni a legutóbbi adagomban, csak elfogyott a fehércsokim -.- :D
    Nagyon guszták :)

    VálaszTörlés