2011. július 1.

Sárgadinnyés-sárgabaracklekvár


Nem tudom másoknál mikor, de nálunk most indult be a sárgabarackszezon. Igen, itt és most. Vagyis vasárnap. Átlagosan  kétnaponta szoktam lebiciklizni a házhoz, és egy vödörnyit mindig összeszedek. Igen, össze és nem le. Mert fúj a szél, barackocska meg gondol egyet és potty, leköszön a fűbe. Adok belőle ennek-annak, a többivel meg hazatekerek. Sportos gyerek nem csinál ebből problémát, de tegnap már a sírás határán voltam. 6 kiló kib*szott barack (lemértem otthon) a hátamon, plusz ajándéknak meg masszív szembeszél. (Azt már megszoktam, hogy ha bármiféle szellőcske is van, na, az mindig szembe fog fújni. Tökéletesen mindegy, hogy oda vagy visszafele mész, ez ilyen biciklis szabály. A szélirány sohasem kedvez.) Szóval borzasztó volt. Ráadásul este fél 10, sötét és a rohadt szúnyogok is csípnek. Megfogadtam, hogy oké, ezután max. 3 kiló, találjak bármennyit is.


Szóval most pusztítunk. Illetve főként én. Napi 2 kiló. Legfőképpen orálisan, de azért én tűrőképességeim is végesek. Most kezdem azt érezni, hogy rosszul vagyok már a gondolatától is. A fa meg roskadásig van. Szóval barackot valaki? :)
Lekvárt szeretek főzni. Ezt a rövid, pektines változatot. De nem sokat, inkább izgalmasat. A baj csak annyi, hogy nem nagyon tudom elhasználni. Vagyis tudjuk. Anya tavaly előttijei is ott állnak szinte teljes létszámban. Ő mindig ugyanazt, a jó cukros csakbarack verziót készíti, és mellesleg nagyon félti = ne pancsoljam el, ne használjam butaságokra. Azt hiszem idén is akar csinálni, bár mondtam, hogy szerintem hülyeség. Felesleges. Így kaptam az instrukciót, hogy akkor én. Valamit.

Lássuk csak, a Panka féle gondolatmenetet: "Tavaly készült egy narancsos verzió. Valami fantasztikus ízvilág, pedig csak egy Dr. Oetker recept. Legyen az. Kár, hogy a LIDLben nincs narancs. Basszus, rohadt meleg van, én be nem megyek már a zöldségeshez. Majd keresek valamit a hűtőben. Mintha láttam volna egy sárgadinnyét. Iiigen, itt is van. Hmm, mézédes. De a barack is. Igazi csajos ízvilág. Akkor nem is kell sok cukor."


Hozzávalók: 80 dkg sárgabarack (magtalanul)
            30 dkg sárgadinnye (héjatlanul, magtalanul)
            13 dkg cukor
            3:1-ben dzsemfix

Vizet forralunk. A barack maggal együtt körülbelül 1 kg 15 dkg-ot nyom, ezt mossuk meg. A lobogva forró vízbe 10 másodpercre mártsuk bele , majd szűrőkanállal szedjük ki, és húzzuk le a héját. Ezután magozzuk ki, és tegyük egy nagy főzőedénybe. A dinnyét daraboljuk apróra és vékonyra, majd adjuk a barackhoz. Ha nagyon darabos lenne, krumplinyomóval egyengessük ki. Keverjük hozzá a cukrot, és a dzsemfixet. Kezdjük el alacsony lángon melegíteni, majd a forrástól számított 5 percig főzzük.
Töltsük csírátlanított üvegekbe, majd fordítsuk fejre 5 percre.

                                2 nagyobb üveg lekvár

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lett a dinnyés-sárgabarack lekvár.
    Ha jövőre sem tudsz mit kezdeni a barackkal,szólj
    nyugodtan szívesen elhozom..:D
    üdv. Andrea
    kokai.andrea.isa@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett, (a miénk még a kamrában parkol) :)
      Idén keren 1 szem barack volt az egész fán, gondolom tavaly túlhajtotta magát, de ha jövőre lesz felesleg, szólok!

      Törlés