Láthattátok, hogy mostanában nem igazán volt új bejegyzés, vagy ha volt is, valami igazán egyszerű, pikk-pakk elkészíthető étel. Pedig nem a strandon lazultam (a hátam miatt sajnos nem is tudnék, amúgy meg nem is az én műfajom), hanem dolgoztam. Persze nem a kertet ástam, hanem tortáztam. Reggeltől estig. Szó szerint. Egy-egy biciklizésnyi kiruccanás lett a napi kimenőadag, ami valljuk be, nem túl sok. De élveztem. Röpke 3 nap alatt 4 torta repült ki a kezeim közül. A leopárdmintás sminktorta, Baileys-torta, Epres túrótorta és ez.
A díszítés mutatja leginkább az alkalmat: mert ez bizony egy esküvőre lett megálmodva. Hogy virággal fogom díszíteni, azt azonnal tudtam,
de a milyenségét elég hosszadalmas volt kitalálni. Sok virágüzlet, sok
szenvedés. De azt hiszem megérte, ráadásul jó döntés is volt, mert apa
állítása szerint a menyasszonyi csokor ugyanilyen apró növénykékből
állt, csak egy árnyalattal fehérebben.
A krémje tömör csokis gyönyör, naná, mit is várunk a 70 és 85%-os étcsoki mixtől? De a tésztája is megérdemel egy ódát, egyszerűen fantasztikus. Engem teljesen levett a lábamról. És a ribizlicurd itt is jól teljesített...
Tésztához: 10 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 tojás
2,5 dl tej
1 evőkanál balzsamecet
30 dkg liszt
3 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg tejcsokoládé
A vajat és a cukrot habosra keverjük. Ezután a hozzávalókat a leírás sorrendjében belekeverjük. A csokit vízfürdőben megolvasztjuk, csak azután adjuk a tésztához. Vajazzunk ki egy 26 cm-es kapcsos tortaformát, majd simítsuk el benne a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A lényeg, hogy a közepe szilárd legyen. Ha nagyon pirulna, használjunk alufóliát.
Ribizlicurd (a neve ismerős lehet a lemon curd kifejezésből, ami egy tojásos-vajas citromkrém az angolszász területről. Ez is arra a mintára készült, csak túl sok ribizlit akartam beleadagolni, így keményítővel kellett rásegítenem a sűrűsödésre.)
kb. 30 dkg ribizli
3 tojás
25 dkg porcukor
11 dkg vaj
kb. 4 púpos evőkanál keményítő
Vízgőz fölött a tojásokat összekeverjük a cukorral, majd a vajat is hozzáadjuk, és megvárjuk míg szépen elolvad. Tegyük bele a ribizlit, botmixerrel dolgozzuk apróra, majd főzzük tovább vízfürdőben. A keményítő adagolása gyümölcsfüggő, én apránként szórtam hozzá, míg be nem sűrűsödött. Fontos, hogy a beleszórt mennyiséget azonnal keverjük el, mert különben csomós marad.
(Ekkora mennyiség nekem 2 tortába elég volt: lsd. Leopárdmintás sminktorta.)
Chocolate Glaze: kb. 3/4 dl tejszín
10 dkg 85%-os étcsoki
2 evőkanál vaj
A tejszínt melegítsük forráspontig, majd tegyük bele az étcsokit. Kevergessük, míg el nem olvad, szükség esetén melegítsük újra. Ha teljesen homogén lett, kevergessük, hogy ne legyen teljesen forró, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük addig, míg el nem olvad. Rögtön használjuk fel, mert különben megszilárdul.
Összeállítás: A tortát félbevágjuk, megtöltjük ribizlicurd felével. (Lehet 3 felé is vágni, és akkor az egész mennyiséget rákenni.) A külsejét bevonjuk a még meleg glaze-zel, és díszítjük.
Kedves Punkaa,
VálaszTörlésÉn és az újdonsült feleségem voltunk a szerencsés "címzettjei" a tortádnak. Köszönjük szépen, nagyon ízlett mindkettőnknek. Sejtettem, hogy rengeteg munka volt mögötte, de így olvasva a blogbejegyzést ez tényleg nem a klasszikus piskóta-krém-piskóta bonyolultságú cukrászköltemény volt. A NAGY esküvői tortánkból csak egy falatot ettünk az első szeletből, teljes egész szeletet csak a tiedből ettünk, mert erre nagyon kiváncsiak voltunk mindketten és semmiképp nem akartuk, hogy a násznép felfalja, amire megkóstolnánk. Külön dicséret a díszítésért, majdnem nekiálltam a rózsát enni :) ! Bíztatnálak, hogy csinálj még sok ilyen finomat, így mindig boldoggá teheted a körülötted lévő embereket!
Üdv, Csabi
Nagyon szépen köszönöm a dicséretet, örülök, hogy ízlett :) Nektek pedig sok-sok boldog pillanatot az elkövetkezendő évekre!
VálaszTörlés