2011. április 2.

Fehércsokis-limeos keksz

Bevallom, triplacsokis kekszet akartam sütni. De bizonyos körülmények miatt nem volt kedvem, inkább összehoztam ezt. A hozzávalók igazából adhoc alapon jöttek, miközben csináltam, még egy kis ezt, még egy kis azt, jaj, és talán az is milyen jó lenne bele. Na igen, így sütök én. :)

(És valószínűleg nem rossz a módszer, mert akárkinek kínáltam, mindenki kért még egyet. Elhiszem, igazán jó. Talán egy kicsivel több csoki...)

Hozzávalók: 13 dkg finomliszt
                      10 dkg vaj
                      2 evőkanál cukor
                      1 vaníliáscukor
                      csipet só
                      fél kávéskanál sütőpor       
                      fél kávéskanál szódabikarbóna
                      10 dkg kandírozott limekocka (Lidl-s termék)
                      7 dkg fehércsoki apró kockákra vágva
                      1 tojás
                      1 evőkanál citromlé
                      fél citrom reszelt héja

A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal. Ezután hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a szódabikarbónát, sütőport, kandírozott limeot (Magamtól eszembe nem jutna ilyesmit venni, de az egyik bevásárlás alkalmával megakadt rajta a szemem, mivel gyakorlatilag utánad hajították, olyan árban volt.), a fehér csoki darabokat, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet, és beledolgozzuk a masszába. Legvégére a tojást hagyjuk, ez fogja majd össze többek között a kekszünket.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Sütőpapíros tepsibe egymástól 5 cm-re diónyi kupacokat teszünk, és kb. 1,5 cm vastagra elegyengetjük  kör alakban.
Itt figyeljünk, mert ez a cookie egyáltalán nem nehéz, ez a legkritikusabb pont az egész folyamatban. Pontos sütési időt nem tudok mondani, de 8 percet biztosan sült. Ezután érdemes odaállni a sütő mellé, kezünkön egy hőálló kesztyűvel, és bármelyik percben készen állni a kikapásra. Valahol azt olvastam ezekkel a belül puha, kívül kemény kekszecskékkel kapcsolatban, hogy akkor van kész, ha elveszti a fényét. És való igaz! Szóval csücsüljünk bátran a sütő mellé, és figyeljünk.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd már hidegen, jól záródó dobozban tároljuk.
 
                                                                                                                15 db keksz lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése