2011. április 30.

Epres túrótorta

2011. Április 30.

Iszonyú kimerítő az éjféli fekvés és 6 előtti kelés, úgyhogy mint már sokszor, most is elhatároztam, hogy na akkor korán fekszem. Mert hulla vagyok. Úgyhogy senki se várjon hosszú és részletes beszámolót, elég ha a kép beszél. Egy igazi tavaszi játékos, telis-tele eperrel, és túróval. Egy kislány hatodik szülinapjára. És amellett, hogy külsőre dekoratív, nyilván felmerül a kérdés: és az íze????
Elég annyi válasznak, hogy jövő csütörtökre még kettőt kértek?





2011. június 25. 
Így az 5. elkészülte után akkor A recept: :) Ami egyszerű, nagyszerű, és nagyon finom. De idén nem valószínű, hogy lesz több, mivel az eperszezon kifújt. (Hál istennek. Szeretem az epret, de annyira azért nem.) Az utolsó ládából alig tudtunk pár szemet (kilót) megmenteni, annyira gyorsan romlott. De a nem szőrös egyedek mézédes zamata sokáig fog kísérteni....


4 tojás 
    12 dkg liszt
                   2 púpos evőkanál kakaópor 
            1 teáskanál sütőpor
4 tojás
             15 dkg cukor


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből 4 evőkanál hideg vízzel kemény habot verünk. Lassan hozzáadogatjuk a cukrot, majd óvatosan belekeverjük a egyesével tojássárgákat, és a lisztet is (ezt már ne robotgéppel). Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Egy nagy méretű kapcsos tortaformát kivajazunk, belesimítjuk a masszát, majd szép barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.



50 dkg túró
      1 csomag zselatin
    18 dkg porcukor
 2 dl tejszín
    kb. 60 dkg eper
      5 dkg étcsokoládé
         a szóráshoz porcukor

 A túrót ha túlzottan darabos, összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a cukrot, 2 evőkanál mínusszal. A tejszínből kemény habot verünk a maradék cukorral. A zselatin 3/4-ét 3 evőkanál tejben feloldjuk, majd addig melegítjük, míg elég forró lesz, de még nem forr. Ekkor 1 percig hagyjuk hűlni, aztán belekeverjük a tejszínhabba. Nagyon dolgozzuk el, mert ha csomós marad az rendkívül gusztustalan. És ha esetleg túlhűtöttük a zselatint=bezselésedett magában, akkor azt bizony dobjuk ki, nehogy belekeverjük a majd a robotgép úgyis eldolgozza címszó alatt. Ebből vegyünk ki 3 nagy evőkanálnyit az eperkrémhez. Vágjunk bele annyi epret, amennyit csak bele tudunk szuszakolni. Ez lehet 15-20-25 dkg, kinek hogy. Ennél több szerintem nem nagyon fér bele. Ha pedig valaki nem dúskál az eperben (pl. eperszezon elején) az az oldalsó díszítéshez kellő eprek külsőbb részeit-széleit használja. (Ott ugyanis a közepéből kell használni, és így ez kimerül 2, maximum 3 filében.) Szóval az eperdarabokat keverjük össze a túrókrémmel, majd 1 evőkanál tejjel készítsük el a maradék zselatint, és keverjük hozzá. Ha kissé folyós lenne, ne csüggedjünk, tegyük hűtőbe, mert később úgy is összeáll. (Saját tapasztalat, mikor többször újracsináltam mérgemben, és másnap megtaláltam a 3-4 tálkányi halálkemény zselét.)

Összeállítás: A piskótát vágjuk ketté, kenjük meg a fehér túrókrém felével. Erre egyenletesen adagoljuk rá az epres krémet, majd a maradék fehéret. A sort a piskótalappal zárjuk. Az oldalát kirakjuk az eperszeletekkel, kissé nyomkodjuk is bele, nehogy lepotyogjanak. Ne aggódjunk nem barnul meg, nem fonnyad meg, nem lesz semmi baja. A tetejét félbevágott eprekkel díszítsük, amik lehetnek nagyok, lehetnek nagyon picik, lehetnek csokisak és natúrak is.

1 megjegyzés: