2011. február 21.

Bagel

A legelső találkozásom a bagellel, a Neveletlen Hercegnő egyik kötetében volt, ahol Lilly állandóan ezt akart enni, de nem  volt kapható. Pedig Borisz még egy nagyon távoli boltba is elugrott megnézni.
Akkoriban azt hittem, ez egy édesség. Mint a híres nevezetes amerikai fánk. Vagyis... én összekapcsoltam a kettőt. De nem, ez sós. Mutatós, és igazán finom.
Úgyhogy jöjjön a híres pékáru, egyenesen Amerikából:




Hozzávalók: 7 dl liszt
                       2 teáskanál só
                      2 dl meleg víz+fél kocka élesztő+ cukor
                      2 tojás
                      1 evőkanál olaj


Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk egy teáskanál cukorral.
Ezután egy habverővel belekeverjük a tojásokat az olajat és 2 dl lisztet is. Ebből egy viszonylag sűrű folyadékunk lesz, amit apránként összedolgozunk a többi liszttel. A cél, hogy egy ruganyos masszát kapjunk, úgyhogy ha esetleg ragadna, tegyünk hozzá még bátran lisztet.
Kelesszük, míg a kétszeresére nő. Erre a legtutibb módszer az, ha van valami dolgunk, és ott kell hagynunk, mert akkor nem esünk abba a hibába, hogy félúton elkezdjük, mert nem bírunk magunkkal.
Itt dönthetjük el, hogy kicsi vagy nagy bageleket szeretnénk. Ennyi lisztből 11 apró zsömle, vagy 6 nagy jön ki. Ennek megfelelően osszuk el a tésztát.
A gombóckáinkból nyújtsunk 2 ujj vastag kígyócskát, majd a 2 végét jó erősen dolgozzuk egybe, nehogy a későbbiekben szétjöjjön. A lényeg, hogy a közepén legyen egy viszonylag nagy kör, mivel ez a későbbiekben úgyis csak összemegy.
Tegyünk fel forrni vizet 2 teáskanál cukorral, egy közepes méretű edénykébe. Ha már lobogva forr, tegyük bele a bageleket. De mindenképpen vegyük figyelembe, hogy olyan alakjuk lesz, amilyenen belerakjuk a vízbe. Ez a típusú vízben főzés a posírozás. Egy időben körülbelül 3 bagelt tegyünk a vízbe, és főzzük 1 percig, közben egyszer átfordítva. Az a jó, ha barnás színt kap.
Ezután a lecsöpögtetett bageleket tegyük sütőpapíros tepsire, kenjük meg a tetejüket egy felvert tojással. Ebbe nyugodtan tehetünk magvakat, vagy bármit ami jólesik. Najó, inkább magvakat.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és süssük kb. 15 percig, míg szép aranybarnára pirulnak.

A recept a homecooking oldalról származik, szóval autentikus. Olyan kis Panka-gógli fordítás.                    
                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése