Akkoriban azt hittem, ez egy édesség. Mint a híres nevezetes amerikai fánk. Vagyis... én összekapcsoltam a kettőt. De nem, ez sós. Mutatós, és igazán finom.
Úgyhogy jöjjön a híres pékáru, egyenesen Amerikából:
Hozzávalók: 7 dl liszt
2 teáskanál só
2 dl meleg víz+fél kocka élesztő+ cukor
2 tojás
1 evőkanál olaj
Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk egy teáskanál cukorral.
Ezután egy habverővel belekeverjük a tojásokat az olajat és 2 dl lisztet is. Ebből egy viszonylag sűrű folyadékunk lesz, amit apránként összedolgozunk a többi liszttel. A cél, hogy egy ruganyos masszát kapjunk, úgyhogy ha esetleg ragadna, tegyünk hozzá még bátran lisztet.
Kelesszük, míg a kétszeresére nő. Erre a legtutibb módszer az, ha van valami dolgunk, és ott kell hagynunk, mert akkor nem esünk abba a hibába, hogy félúton elkezdjük, mert nem bírunk magunkkal.
Itt dönthetjük el, hogy kicsi vagy nagy bageleket szeretnénk. Ennyi lisztből 11 apró zsömle, vagy 6 nagy jön ki. Ennek megfelelően osszuk el a tésztát.
A gombóckáinkból nyújtsunk 2 ujj vastag kígyócskát, majd a 2 végét jó erősen dolgozzuk egybe, nehogy a későbbiekben szétjöjjön. A lényeg, hogy a közepén legyen egy viszonylag nagy kör, mivel ez a későbbiekben úgyis csak összemegy.
Tegyünk fel forrni vizet 2 teáskanál cukorral, egy közepes méretű edénykébe. Ha már lobogva forr, tegyük bele a bageleket. De mindenképpen vegyük figyelembe, hogy olyan alakjuk lesz, amilyenen belerakjuk a vízbe. Ez a típusú vízben főzés a posírozás. Egy időben körülbelül 3 bagelt tegyünk a vízbe, és főzzük 1 percig, közben egyszer átfordítva. Az a jó, ha barnás színt kap.
Ezután a lecsöpögtetett bageleket tegyük sütőpapíros tepsire, kenjük meg a tetejüket egy felvert tojással. Ebbe nyugodtan tehetünk magvakat, vagy bármit ami jólesik. Najó, inkább magvakat.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és süssük kb. 15 percig, míg szép aranybarnára pirulnak.
A recept a homecooking oldalról származik, szóval autentikus. Olyan kis Panka-gógli fordítás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése