2010. december 7.

Diós rétes

A rózsaszín Stahl Judit könyvből, ahogyan az meg van írva. Ő azt gondolja ez diétás édesség, mert"a töltelék térfogatát a kalóriaszegény tojáshab adja meg". Ööö, ő tudja. Szerintem aki édességet eszik, az számoljon mindennel. Ha meg édesítőt használ akkor a daganattal. És igen, kicsit nem oda fókuszáltam ahova kellett volna, kicsit sötét, de Tél van! Nehéz ám 3 óra után jó képet csinálni. Így is csak áldani tudom a konyhai világításunkat... Mert ez már nagyon karácsony. A méz és a dió illata, egy kis citromhéjjal, hmm.

Hozzávalók: 2 evőkanál darált keksz
                   10 dkg darált dió
                   reszelt szerecsendió
                   kávéskanál fahéj
                   1 citrom reszelt héja
                   7 dkg méz
                   2 evőkanál víz
                   csipetnyi só
                  1 tojásfehérje
                   4 db réteslap

Egy tálban összekeverjük a diót a fahéjjal, citromhéjjal, szerecsendióval. A mézet és vizet alacsony lángon összeforraljuk, majd a szirupot a dióra öntjük. Jól összekevrjük, és megvárjuk, amíg kihűl.
 Ha már nem meleg a dió, csak akkor verjük fel a tojásfehérjét a sóval, mert a hab nagyon hamar összeesik, nem szabad várakoztatni.
Ha mindez megvan, egy sütőpapíros tepsibe terítjük az első lapot, és nagyon vékonyan megkenegetjük olajjal. Ugyanígy a 2. és 3. lapot is. A negyedik lapnak nem a szélére, annál egy kicsit beljebb, odaszórjuk a darált kekszet. Erre rákenjük a diós tölteléket, és a rövidebbik felét egy kicsit visszahajtjuk, így tekerjük fel a rétest. Ezáltal nem fog egyik szélén sem kifolyni a töltelék, ami nem hátrány. K özvetlenül,sütés előtt megkenjük a tetejét is egy kevés olajjal, hogy szép fényes legyen. 200 fokra előmelegített sütőben maximum negyedóra alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése