2010. december 13.

Csokis marlenka

Hihetetlenül melós. Ha ránézünk a képre, el se lehet képzelni, hogy mennyi idő, mire elkészül. Pedig egy fél nap simán. De azt úgy veletöltve. Mert pihentetni, hűteni, keverni-kavarni. És őszintén szólva, engem ennyire nem érintett meg. Jó finom, de... van ennél jobb is. Hogy miért is csináltam? Azt hiszem olvastam, hogy nemrég hatalmas marlenkalázban égtek a gasztroblogok, és gondoltam én sem maradok ki a jóból. Ha valaki esetleg nem tudná, a marlenka örmény nemzeti  édesség, olyasmire is számítson.

Hozzávalók A tésztához: 50 dkg finomliszt
                                      csipet só
                                      3 ek. kakaópor
                                      25 dkg vaj
                                      2 evőkanál  méz
                                      20 dkg barnacukor
                                      2 tojás
                                      1 ek. szódabikarbóna
                                      1 tk. ecet

                 
                  A krémhez:3 tubus cukrozott sűrített tej
                                   20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé
                                   25 dkg szobahőmérsékletű vaj


Nyomkodjuk bele a sűrített tejet egy jól záródó befőttesüvegbe, és jó szorosan csavarjuk rá a tetejét. Ezután tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz még éppen ne érje el a tetejét-mert akkor feldől, majd kezdjük el főzni pici lángon, kb.3 órán keresztül. Akkor jó, ha szépen megbarnul.
Gőzfürdőben, állandó kevergetés közben sűrítsük be a méz, barnacukor, vaj és tojásból álló masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés nagyon fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup.Ha kész, hagyjuk hűlni 15 percig.
Keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz.

Dolgozzuk hozzá a lisztet, kakaóport és egy csipet sót. Ha túl nedves lenne a massza, egy icipici lisztet még tegyünk hozzá. Szobahőmérsékleten 2 óráig pihentessük.
A megkaramellizálódott sűrített tejet forrón öntsük az előkészített összetört fehércsokira. Teljesen hűtsük ki.
Keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat, és adjuk hozzá a már kihűlt karamellizált sűrített tejet. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben a vaj felolvad, és később kicsapódik a krémből, illetve nem tudjuk betölteni a krémet olyan folyós lesz az állaga. Ha ez mégis megtörténne verjük fel újra mikor már teljesen kihűlt.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A tésztát osszuk 4 vagy 5 részre, ahogyan sikerül, és sütőpapíron nyújtsuk ki jó vékonyra.Ha nagyon törne a tészta, olajjal lazítsuk. Figyeljünk rá, hogy az összes lap ugyanolyan méretű legyen. Kb 5-7 percig süssük a lapokat, és utána nagyon óvatosan rakosgassuk, mert durván könnyen törik. Várjuk meg amíg kihűl, csak utána kezdjük el az összeállítást.
Rétegezésnél minden lapra krém kerüljön, a tetejére is. Ha útközben maradt egy kis tésztánk azt is süssük meg, és elmorzsolva ez kerüljön a tetejére. Én a magam részéről 4 lapot is alig bírtam összehozni, nemhogy ötöt, nemhogy maradékkal, úgyhogy kakaóporral szórtam meg.
Alufóliával takarjuk be, majd 2-3 napra tegyük hűtőbe, hogy az ízek igazán összeérjenek.

A recept csokiparánytól. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése