2014. november 21.

sütőtökös-fűszeres zabkása


Időnként szeretem elfelejteni, hogy nem én vagyok az egyetlen lány a világon. És éppen ezért, a felismerés ténye minden alkalommal fájdalmasan szokott érni.

Eszembe jutott a tegnap feltett kérdés. Tényleg magabiztos lennék, vagy csak a bizonytalanságom próbálom vele leplezni?
Az arcomhoz szorítottam a kezemben lévő blúzomat. 
A tegnap szinte elviselhetetlennek tűnő ételszag most kifejezetten barátságosnak tűnt. Mosolyognom kellett.
Mennyit változik a világ pillanatok alatt.

Olyan vagyok, mint egy kiskutya. Aki először mindenkivel tartózkodóan viselkedik, de ha megérzi a biztonságot, onnantól le sem lehet vakarni. Kétségbeesetten kapaszkodom. 
Mindenbe ami biztos, ami nyugalmat jelent a mindennapok hektikusságában. És igen, mindemellett szeretem a változatosságot is. Szükségem van rá, mint a levegőre, de egy biztos bázis nélkül egyszerűen nem működik.
Ami lehet a család. Egy pár. Valaki, aki tudod, hogy történjék bármi, ott lesz melletted.

Nem véletlen, hogy a párkapcsolatokban sem a szexet tartom elsődlegesnek. Sőt. Nálam mindenki nagyjából csak deréktől fölfelé érdekes. A többit… inkább tartsa meg magának. És nem, nem vagyok frigid. De nem arra van szükségem. Most nem.
És ha nem rendezem a soraimat, soha nem is lesz.

Elvégre alapok nélkül nem lehet házat építeni.


A sütőtök illatára végtelenné váló gyomrom kikerülésére mostanában rászoktam, hogy a ropogósra sült héjak rituális lehúzkodása, és elrágcsálása után összeturmixolom a krémesre puhult húsdarabokat, és ezt a pépet dolgozom fel a későbbiekben. Szerintem zseniális ötlet.
Kis helyen elfér, könnyen adagolható, és azonnal használható is.
Készítettem már ezzel a gyorsított módszerrel krémlevest, amikor a felmelegített növényi tejhez hozzákevertem (jó)néhány evőkanál tökpürét, sót, borsot, simára turmixoltam, majd igazítottam az ízén némi narancslével. Nagyon finom, hihetetlenül gyorsan elkészíthető, és a növényi tejnek köszönhetően olyan íze lesz, mintha tejszínnel készült volna.

Aztán a zabkása.
Nagy szerelmeim egyike, télen-nyáron egyaránt slágerlistás, a nap bármely szakában. És ha már van előre elkészített sütőtökpüré a hűtőben, miért ne használnám azt friss gyümölcs helyett? A fűszerkeverék nem kötelező, de szerintem igazán jól belesimul a mézes tök ízvilágába. Aztán meg... mindjárt itt a karácsony. Nem árt egy kis előjáték a mézeskalács előtt. ;)


Hozzávalók személyenként:
3 evőkanál zabpehely
1 evőkanál kókuszreszelék
1 csésze rizstej
csipetnyi só
1 teáskanál "fűszermix": nálam fahéj, szegfűszeg, koriander, gyömbér, szerecsendió
2 nagy evőkanál sült sütőtökpüré

A zabpelyhet és a kókuszt pirítsuk meg száraz serpenyőben (a kókuszt érdemes kicsit később hozzáadni, hogy ne égjen meg), majd ha már illatos, öntsük fel a rizstejjel. Ízesítsük a sóval és a fűszerekkel, majd főzzük sűrű kásává. A tűzről levéve keverjük hozzá a sütőtökpürét, tegyük egy tálkába és fogyasszuk kókuszcsipsszel, pirított szotyival.

6 megjegyzés:

  1. Panka, szerintem sok lány megirigyelhetne, amiért ilyen fiatalon (mondja ezt neked egy vén tyúk:D), ilyen éretten gondolkozol. Kell a biztos alap, kell hogy tudj valamibe fogódzkodni, mert változás mindig lesz. Én alapvetően nehezen viselem (mint most a melót is), de kell, különben a tespedésbe is belefáradok. Abszolút egyetértek veled - a sütőtökkrémlevest illetőleg is ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát köszönöm kedves vén tyúk ;) , milyen szerencse, hogy mi miiindig egyetértünk.
      By the way - mi lenne ha következőnek nem kávéházi társaságot élveznénk, hanem inkább ennénk valami ilyesmi finomságot?

      Törlés
    2. Remek ötlet! Bár ott tuti nem lesz papírízű csokitorta :D

      Törlés
    3. A mai napig áldom az eget, hogy nem kóstoltam ;)

      Törlés
  2. Szia!

    Kérdésem lenne. Milyen növényi tejet használsz a sütőtökkrémleveshez? Szója? Rizs?

    Köszi, puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mák és kókusztej 3:1-es keverékét, szerintem a mák íze fantasztikusan harmonizál a sütőtökkel!

      Törlés