2013. március 18.

Túró + gombóc, egy addiktív párosítás


Van nekem egy csodálatos nagymamám.

Ő az, aki folyton ad, de sohasem kér.
Akinek ha megkívánod a kisujját, rögtön a kezét nyújtja.
Aki mindig segíteni akar neked.
Akinél nem tudsz eleget enni, mert mennyiségtől függetlenül aggódó arccal ismételgeti, hogy "alig ettél, nem ízlik?"
Aki legtöbször már nem érti amiket csinálsz, de támogat.
Akit bármikor felhívhatsz azzal a kérdéssel, hogy meglátogathatod-e, és ő mindig igent fog mondani.

Aki képtelen egy kisebb hadseregnek elegendő mennyiségnél kevesebbet főzni.
Akinek mindenébe beivódott az a megismételhetetlenül otthonos illat. És hiába csak egy 10 percet töltesz ott, beléd is beléd fog. Még a kutya is illatosabban jön haza.
Akinek lételeme a munka. Megszokta, hozzászokott. Mert az egész életét így élte le. Önerőből. Apró téglákat rakosgatott egymásra, amik idővel házzá állak össze. Így él ő. Tervez, tesz érte, és megteremti. Aztán másoknak adja.

2 héttel ezelőtt eljött az a nap, amiről szerintem senki azok közül, akik ismerik, nem gondolták volna, hogy valaha is elérkezik. Abbahagyta a munkát.

Én aggódtam. Féltem, hogy összeomlik. Hogy nem fogja tudni elviselni. Hiszen végtére is megszűnt az, ami  gyerekkora óta kitöltötte az életét.
Képtelen voltam elképzelni őt, mint a kisnyugdíjast, aki egész nap otthon ül, nézi a tévét, majd délután sétál egyet barátnőivel a parkban. Nem. Ez nem vallana rá. Neki lételeme a pörgés. Hogy hasznosnak érezze magát. Tevékenynek. Ha ez nem sikerül, magába fordul. Valahonnan ismerős, nem?

Egyenlőre minden rendben. Köszöni szépen, jól van. Amióta papíron nem dolgozik, már éppen csak heti 3x megy be a munkahelyére a könyvelési hibákat kijavítgatni, illetve a magánmunkáit is visszamondta húsvétig. Mert sütni szeretne. :)
De neki erre szüksége van. Illetve, erre van szüksége. Ahogyan megfogalmazta: nem akkor kell abbahagyni, amikor már annyira hülye lesz, hogy örülnek, hogy megszabadultak tőle. Hanem ilyenkor. Amikor még visszavárják.
73 éves.

Nincs mit ragozni. Klassz egy csaj.


Túrógombóc, ahogy a nagymamám csinálja

- Számomra a túró veszélyes alapanyag. Megőrülök érte. A finoman morzsolódó hófehér savanykás szemcsékért; édesen, sósan, mindenhogyan. Képes vagyok villámsebességgel elpárologtatni a hűtőben nemes(ebb) célokra betárazott dobozokat, így mikor hosszú idő után tudatosult bennem, hogy ez már nem feltétlenül a fiziológiás" kategória, sőt, ez már szinte addikció, úgy döntöttem leszámolok vele. (és a többivel is, hiszen ha már játszunk, játsszunk nagyban)
Nagyjából 3 hónapig egyáltalán nem ettem. Semmilyen formában. Miután azonban az utóbbi 2 hétben minden éjszaka túrógombóccal álmodtam, úgy éreztem, itt az ideje visszahozni az életembe. Legyen ünnepi hozzávaló, ünnepi alkalmakra. -

A golyókhoz
25 dkg félzsíros túró
2 tojás
1 dl búzadara
2 evőkanál tejföl
1 nagy tk. vaníliapor
csipetnyi só

A túrót összedolgozzuk a tojásokkal, búzadarával, sóval, vaníliával és tejföllel, majd állni hagyjuk legalább 1, de inkább másfél óráig. 



A morzsához
2 evőkanál olaj
20 dkg zsemlemorzsa
7 dkg nyírfacukor

Amíg a túrós massza parkol, elkészítjük az édes morzsát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd kevergetve addig pirítjuk, míg az olaj egyenletesen be nem von minden szemet. Még mindig a tűzön tartva keverjük bele a cukrot, és csak azután vegyük le. Keverjük jól össze és tegyük félre.

Vegyük elő a tésztamasszánkat.
Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, majd lobogva forró vízbe tesszük őket, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedjük őket, egyenesen bele az édes morzsába, amiben jól megforgatjuk.


Ehetjük magában, édes - vaníliás tejföllel, vagy natúr tejföllel /joghurttal. 
Én mindig az utóbbit teszem, bőven elég édes így is.





Sweet cottage cheese dumplings by my grandma

- It's a traditional food from the Hungarian cuisine which made from the unique hungarian cottage cheese (we call it túró) and fatty sour cream. It combines great tastes and simplicity. 
So easy and delicious - try it absolutely! -


For the dumplings
25 dkg cottage cheese (with as much fat, as it possible)
2 egg
1 dl  wheat grist
2 tbsp fat sour cream
pinch of salt
1 big tsp vanilla powder

Mix the cottage cheese, eggs, grist, the salt, vanilla and sour cream then let it stand for an hour.



For the crumb
2 tbsp oil
20 dkg finely grained breadcrumbs
7 dkg xilit

While the cheesy pastry standing make the sweet crumbs.
Heat the oil put into the crumbs then roast (continuosly stirring!!) until the oil cover all the pieces. Stir into the sugar and remove from the heat.

With wet hands make small dumplings from the cheesy dough than put them into boiling water. Cook them until the dumplings come appear in the top of the water.
Scoop from the water then twirl them in the sweet crumb.


Serve with sweetened vanilla sour cream, or unsweetened greek youghurt.
I prefer the unsweetened version, for me it's sweet enough.


12 megjegyzés:

  1. Igen, a nagymamák már csak ilyenek... és ez olyan jó! :) Tetszik a filofaxod, és imádjuk a túrógombócot! :)

    VálaszTörlés
  2. Bárcsak... De Neked gratulálok a szuper Nagyidhoz! :) Öröm lehet vele sütni-főzni, és gondolom, beszélgetni is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon sajnálom Évi... de örülnék, ha egyszer bemutathatnálak neki :)

      Törlés
  3. Csodálatos a Te szemeddel látni a világot és az anyukámat.

    VálaszTörlés
  4. Ezt most megkönnyeztem:( A nagyis részt, mert a túrógombóc... az is jó, de... nekem 1 hónapja halt meg a nagyim. Ő is ilyen volt, imádtam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon sajnálom tejszínhab :(, remélem már jobban vagy.

      Törlés
  5. Nagyon szép bejegyzés! Nekem is van egy nagymamás bejegyzésem (tejespite sütés a nagyival) és imádom a képeket nézegetni. Sajnos már nincsen közöttünk, ezért is örülök, hogy megjelent a nagyi a blogon. Évente egyszer eszem túrógombócot, de most nagyon megkívántam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az egy nagyon szép bejegyzés :) szerettem én is (bár nyilván neked töbet "mond", mint nekem), viszont szívből örülök, hogy meghoztam a "gombócozós" kedved.

      Törlés
  6. Klassz csajnak egy klassz nagymama....és köszönöm a klassz, édeskeserű perceket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. édeskeserű pillanatok, hmm, a legjobb :)
      köszönöm.

      Törlés