2012. augusztus 16.

Ipod torta

Beléptem a kapun. Szokás szerint odaköszöntem a fülkéjükben ücsörgő őröknek, majd az udvaron keresztülhaladva szemrevételeztem az erkélyt. Ahogy mindig is szoktam.
Pedig sohasem változik. Soha.
Elsétáltam egy csapat viháncoló kisgyerek mellett, odaintettem egy padon üldögélő bácsinak. Csak mert olyan kedvesen rámmosolygott.
És arra gondoltam, hogy milyen jó is ez. A környezet. Olyan békés, de számomra mégis...ünnepi. Talán mert annyira keveset vagyok itt.

És akkor belémhasított a gondolat.

Befejeztem a gimit. 
Egyetemista vagyok leszek. 
Itt fogok iskolába járni, tehát...már nem csak vendégként jövök ide.
Itt fogok lakni. Már nincs egy hónap sem.


Torta azonban most van. Illetve volt, ma pusziltam be az utolsó 2 szeletet...

Mert ez egy különleges darab volt, a szó minden értelmében. Anya és lánya összefogtak, majd szövetséget kötöttek a legkisebb családtag jókedvéért.
Na jó, ennél prózaibb a történet: a 3 napos csehországi fagyoskodás után semmi erőm/időm nem volt, így anya előzetesen megsütötte a piskótát, kikeverte a krémet, nekem pedig nem volt más dolgom, mint betölteni, és felcicomázni.
A külsőt öcsikém álmodta meg, legújabb (és legkedvencebb) játékszere után. Csak az fekete. És majdnem 2x ennyi ikon van rajta.

Nekem azonban ennyi is elég volt. Pepecseltem eleget a festegetésükkel, formázásukkal, méricskéléssel, hiszen egy ilyen "valós" alanynak nem lehet csak úgy nekiállni szabadkézzel! Ide volnalzó kell kéremszépen. Meg méricskélés. Úgy az igazi.


De mi a valódi kuriózum?
Az ízek.
A csokikrém.
A piskóta.
De inkább a krém.
Vagyis... a kettő együtt.


Nálunk ez A hagyomány.
Egy biztos pont.
Ha szülinapra/névnapra anya süt, akkor ez lesz.
Amióta az eszemet tudom.


A piskótát nem részletezném, egy egyszerű 4 tojás, 10 dkg cukor, 8 dkg liszt felhasználásával készült darab. Semmi extra.



A krém azonban megér egy kis pötyögést. Mert ez az én anyukám csokikréme.

Csokikrém:
2 dl tejben csomómentesen elkeverünk 3 evőkanál lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett elkezdjük besűríteni.
Közben 1 csomag vaníliáscukrot/1 csapott evőkanál vaníliaport elkeverünk 1 dl hideg tejben, majd óvatosan belecsorgatjuk a sűrűsödő tejes-lisztes masszába. Hagyjuk kihűlni.
15 dkg vajat, 20 dkg porcukrot és 2 nagy evőkanál kakaóport habosra keverünk, beleadagoljuk az előzetesen elkészített besamelt, és bevonjuk vele a tortát.

4 megjegyzés:

  1. Jaj, Pankám! Megsimogattad a szívem ezzel a csokikrémmel :). Nem is tudtam, hogy ilyen érzelmi szálak fűznek hozzá.
    A Te anyukád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát hogy ne fűznének! Mindenkinek kell valami ami összeköti az otthonnal..

      Törlés
  2. Nagyon szuper lett a tortád! És ezt a csokikrémet még nem ismertem, de majd én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld is, mert nagyon-nagyon finom. Olyan igazi retrós-nagymamás ^^

      Törlés