2012. július 15.

Csokitorta szederrel a szenvedély jegyében

"Cukor, só és minden mi jó, ezekből az összetevőkből próbálták megalkotni a tökéletes..."

Akár így is kezdhetném. Ugyan nem pindúrpandúrokat készítettem, de a hozzávalók között itt is csupa egyszerű dolog szerepel. Kevés, de minőségi alapanyag, ez a siker titka. Persze van, hogy én is szeretek flancolni, bonyolult krémeket/tésztákat/díszítéseket ügyeskedni, de itt felesleges. Pont az egyszerűségével gyönyörködtet.


Á. szülinapjára készült...jó nagy elmaradással. Ciki. De egyszerűen nem volt időm. Ami ellentmondás, mert mindennap megállapítom, hogy ma sem sikerült semmi értelmeset csinálnom. Sőt, tulajdonképpen semmit. De mégis, én az apa-Velence-Fehérvár háromszög bűvöletében, ő Balaton-Fehérvár között ingázva, nem egyszerű, összehozni egy találkozót. Amikor mondjuk fel is tudok mutatni valami bármi érdemlegeset. Hiszen a nyaralónkban sütni...már kifejtettem párszor. Jó, a kényszer nagy úr, tehát már valamicskét kezdem átlátni a rendszer buktatóit (és próbálom azokat időben kicselezni), de még nem tökéletes. Plusz az utóballagási bulimon, a 3 és 6 éves másodunokatesóim a karácsonyi ajándéknak kapott tündérszárnyakkal (ritkán találkozunk na) az este vége felé úgy kezdtek el játszani, hogy az egyik betömte a sajátját a sütőbe, a másik meg kivette. Csak ők mikrónak hívták. Sajnos túl jól sikerült a dolog: a szerkezet ajtaja félig letört, amin nagyon sajnálkozott mindenki, de tulajdonképpen sokat nem rontott a helyzeten. Sőt. Szerintem semmit. Csak még mindig van, hogy elfelejtem, és elég kellemetlen ha az öledbe pottyan egy 200 fokra előmelegített üveglap, miközben egy tepsit próbálsz belevarázsolni...


Hozzávalók 6 szelethez:
-Piskóta:
15 dkg pirított darált dió
3 tojás
10 dkg porcukor
csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, majd beleadagoljuk a porcukrot is. Ezután egyesével hozzádolgozzuk a sárgákat is, majd apránként a sütőporral elkevert diót.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, és rövid idő alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A széleket levágva csináljunk egy teljesen szabályos téglalapot. Ezt vágjuk fel 6 darab szabályos kicsi téglalapra.


-Csokikrém:
2 dl habtejszín
1 habfixáló
15 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
1 nagy evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor

A tejszínből habot verünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, kakaóport és habfixálót is. 
A csokoládét megolvasztjuk, hozzákeverjük, és hagyjuk kihűlni annyira, hogy már ne legyen fényes.
Még "azon melegében" kenjük meg vele a tésztatéglalapokat úgy, hogy közben egymásra is rakodjuk őket, építve egy kis tornyot. Ennyi krémből nem lesz probléma, hogy a külsejét is jó vastagon bevonjuk, de igyekezzünk szépen csinálni, mert semmi sem fog takarni. Nekem nem volt habzsákom, de jópofa lehet az alsó széleket "kicsipkézni".


20 dkg szeder

Legvégül díszítsük a tetejét egész, ép szederszemekkel, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.



A recept innen, de lusta voltam átszámolni a mennyiségeket, így leginkább "képről dolgoztam".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése