Az első falat után csak az jutott eszembe, hogy na ez az a kaja, amivel bármilyen absztinenst meg lehet győzni a húsmentes élet gyönyöreiről. Szóval "küldeném" egyrészt az engem nyelvvizsgáztató szőke spinének, aki úgy húzta a száját, hogy de folyton zöldségeket enni annyira unalmas, és különben is 8 évesen egy könyv miatt lettél vegetáriánus? (Az arcára volt írva, hogy na ezt nem eteted meg velem, mert ilyen nincs. Háát, van.) , másrészt Á-nak, akit szintén foglalkoztat ez a kérdés, bár egy tündér, mert mostanában nem szokta mondogatni (na igen, ő az aki be tudja tartani amit ígér). Egyszer majd ezt is ki kell próbálnod. Mint a humuszt :)
A kukorica camambertes ízvilágát naagyon kellemesen kíséri a sült zöldségek édeskés zamata, amit a körtés balzsamecet biztosít. Viszonylag uniszex: éppolyan jó hidegben mint nyáron, és a hozzávalói is mindig megtalálhatók (akár egy kisebb közértben is).
A sajtos-polentához:
A sült zöldséghez:
A zöldségeket memossuk, amit kell megpucolunk, majd a paradicsomot gerezdekre, a répát kockákra, a hagymát félkörökre vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, belehalmozzuk a zöldségeket, megszórjuk sóval, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben kb. fél óráig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, és egyenletesen ráöntünk 1 evőkanál balzsamecetet. Ezzel még 10 percig karamellizáljuk, és már kész is!
2 személyre
Az ihlet és a zöldség receptje Axitól :)
A kukorica camambertes ízvilágát naagyon kellemesen kíséri a sült zöldségek édeskés zamata, amit a körtés balzsamecet biztosít. Viszonylag uniszex: éppolyan jó hidegben mint nyáron, és a hozzávalói is mindig megtalálhatók (akár egy kisebb közértben is).
A sajtos-polentához:
2 cső kukorica
5,5 dl víz
kisebb csomó metélőhagyma
1,5 mokkáskanál só
fél teáskanál friss tárkony
2 diónyi camambert
fehérbors
A kukoricát megmossuk, majd egy éles késsel levágjuk a szemeit. Feltesszük főni a vízzel, főzzük kb. 10 percig, botmixerrel összepürésítjük, majd visszatesszük a tűzre még 4 percre. Ekkor levesszük a lángról, ízesítjük sóval, a frissen aprított tárkonnyal, az apróra vágott metélőhagymával, belepakoljuk a kisebb darabokra tépkedett sajtot is, és addig kevergetjük, míg nagyjából el nem olvad. A legvégén ízlés szerint egy kevés fehérborssal is meghinhetjük.
A sült zöldséghez:
3 paradicsom
1 vöröshagyma
2 szál répa
1 evőkanál olívaolaj
2 személyre
Az ihlet és a zöldség receptje Axitól :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése