Mogyoró, körte, grillázs: csupa-csupa őszies finomság.
Ez (sem) házi fogyasztásra készült, a kutyakozmetikus csajszink kapta, ugyanis nem fogadott el pénzt a munkájáért. Akkor sem értettem, most sem értem, hiszen szolgáltatás, éltünk vele, ő dolgozott, de legalább így én is tudtam valami "ellenszolgáltatást" nyújtani. Szuper volt látni , hogy mennyire örül, remélem ízlett is :) (Amúgy fehérváriaknak csak ajánlani tudom, mert kedves, és nagyon szépen dolgozik.)
Mogyorós piskóta:
--------------------------------------------------------------------
Díszítés:
Ha lehet ilyent mondani, én megnyitnám az őszi édességszezont. Ezzel a kombinációval. Talán így az időjárás is észbe kap, és nem hőségriadóban ünnepeljük a szülinapomat. :)
Ma kinnt jártam a maroshegyi telkünkön, és az összes fa roskadozott. Szóval biztosan ígérhetem, lesz itt még sok minden almából-körtéből-szilvából-szőlőből. Na meg dióból. Nem panaszkodásképpen, de azt meg nem is tudjuk elhasználni, olyan gyönyörűen terem az az óriási fa.
(Sőt, még egy doboz szedret is össze tudtam vadászni. A nyár utolsó ajándéka. Hogy készül-e belőle valami, vagy eltűnik natúran a hasamban...még kiderül! De a jelenlegi rohanásban az utóbbi tűnik valószínűbbnek. Egy pohár joghurttal, hmm, isteni!)
Ez (sem) házi fogyasztásra készült, a kutyakozmetikus csajszink kapta, ugyanis nem fogadott el pénzt a munkájáért. Akkor sem értettem, most sem értem, hiszen szolgáltatás, éltünk vele, ő dolgozott, de legalább így én is tudtam valami "ellenszolgáltatást" nyújtani. Szuper volt látni , hogy mennyire örül, remélem ízlett is :) (Amúgy fehérváriaknak csak ajánlani tudom, mert kedves, és nagyon szépen dolgozik.)
3 tojás
15 dkg cukor
7 dkg liszt
1 csipet só
9 dkg pirított, darált mogyoró
2 teáskanál sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A folyamat 3/4-énél (mikor már majdnem teljesen jó a hab) belekeverjük a cukrot. Egyesével beledolgozzuk a sárgákat, majd a sütőporos-lisztes-mogyorót.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk egy 18 cm-es tortaformát, majd belesimítjuk a masszát, és kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
--------------------------------------------------------------------
Pudingos-körtekrém
3 nagy körte
1,5 dl víz
2 evőkanál cukor
5 szem szegfűszeg
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
1 vaníliarúd
8 dkg vaj
A körtéket meghámozzuk, majd egyenlő cikkekre vágjuk. Egy lábosba beleöntjük a vizet, beleszórjuk a cukrot, szegfűszeget, beletesszük a körtéket, és fedő alatt puhára pároljuk. (Fontos: ne főzzük szét!!!)
A tejet beleöntjük egy lábosba, belekaparjuk a vaníliamagokat, belekeverjük a pudingport, majd a cukrot, és lassú tűzön besűrítjük.
Kiválasztjuk a 8 legszebb/hasonlóbb cikkelyt, és félretesszük díszítésnek. A többit apróra vágva a krémbe keverjük. A vajat keverjük habosra, majd dolgozzuk bele a kihűlt vaníliakrémet.
---------------------------------------------
Díszítés:
1,2 dl tejszín
világos piskótamorzsa
mogyorógrillázs
A mogyorós piskótát vágjuk 4 egyenlő részre, és töltsük meg a körtés krémmel. A torta külsejét vonjuk be a tejszínhabbal, az oldalát tapicskoljuk össze a piskótamorzsával. A tetejét rakjuk ki a félretett körtegerezdekkel, és nyomjunk rá tejszínhabrózsákat, majd szórjuk meg grillázzsal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése