Nekem a chocolate chips cookie egy fogalom. HIttem én. Aztán
kiderült, hogy ez valószínűleg csak nekem olyan triviális, mert
akárkinek mondtam, senki sem tudta, hogy pontosan miről is beszélek. ó,
meglehet, hogy a hatalmas méret volt a zavaró tényező, de akkor is
meglepődtem. Én először 12 évesen találkoztam a témával, mert a
lépcsőházban lakott egy idősebb mormon házaspár (ideiglenesen), és
nagyon jóban voltunk velük.(Apa.) Nyilván ehhez hozzájárult a tény, hogy
másnak se idejük, se kedvük, meg nyelvtudásuk nem volt kicsit
gardírozni őket itt magyarhonban. Lényeg a lényeg, a visszautazásuk
napján beállítottak hozzánk egy köteg vallásos újsággal, valami Jézusról
szóló kazettával és egy azt lejátszandó kismagnóval (hogy még
véletlenül se maradjon bármilyen akadályozó tényező a hit felé vezető
úton, pláne ilyen, botor világi, mint hogy nincs mivel lejátszani), egy
tálca ilyen keksszel, és a recepttel. El voltunk ájulva. Évekig
rendszeresen sütöttük, az ünnep kiemelt helyén szerepelt, míg kapható
volt a fő hozzávalója, a lágy barnacukor. Igen, lágy. Nem szemcsés,
majdhogynem összegyúrható. HOzzátenném, Magyarországon mindössze egyszer
vettünk, soha többet nem láttunk semmilyen üzletben, az össze zacskó
Amerikából érkezett. Próbálkoztunk utána a normális, demerara verzióval,
de nem. Soha nem lett olyan finom, mint a lággyal.
Hozzávalók: 11 dkg puha vaj
Pár évvel
később megjelentek a boltokban a zacskós verziók is. Először még
különlegességnek számított, ma már mindenhol annyi van belőle, mint a
szemét. De úgy tűnik még mindig nem elég híres. :)
Ez a recept Lilafügétől van, és állítom, minden hozzávaló megtalálható egy egyszerű kisboltban.Hozzávalók: 11 dkg puha vaj
20 dkg barna/fehércukor csokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 teáskanál mandulakivonat
1 tojás
12,5 dkg liszt1/2 teáskanál mandulakivonat
1 tojás
1,5 teáskanál sütőpor
csipet só
20 dkg étcsokoládé (minimum 60%)
A cukrot a vajjal krémesre keverjük, majd a vanília és mandulakivonatot is hozzáadjuk. A tojást alaposan beledolgozzuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az összekevert szárazanyagokat, legvégén pedig az apróra vágott csokoládét.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírral bélelt 27 cm-es tortaformába nyomkodjuk (igen, nyomkodjuk, mert nagyon sűrű). Süssük kb. 20 percig (figyeljük közben!). Aaaakor jó, h a színe aranysárga, a szélei puffadtak, a közepe pedig még puha, de nem nyers. A kivétel után 10 perccel vágjuk körbe a forma oldalánál, és hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése