2011. július 27.

Málnamousse-os avokádótorta

Hmm, avokádó. Megvettem szegénykét kavicskeményen (és elég sötétzölden), hogy jaj úgy is olvastam, hogy mindenki otthon érleli. Papírzacskóban. Szobahőmérsékleten. Hazavittem, és megindult a puhítás. Nem tudom pontosan hány napot pihent, én boldogan nyomkodtam a kis csomagot minden egyes alkalommal, mikor a konyhában akadt dolgom. (Nálam ez elég gyakori.) Puhulni azonban csak nem akart. Illetve nagyon minimálisat. Aztán mikor x idő elteltével kivettem, hogy közelebbről is szemügyre vegyem, azt kellett látnom, hogy ijesztően fekete színben tündököl. Fasza. Akkor ez időközben megrohadt. Gondoltam azért megnézem milyen belülről, és nekiálltam meghámozni. Itt jött a meglepetés. A héj gyönyörűen lejött, alatta a gyümölcs pedig gyönyörű élénkzöld színben tündökölt. Mivel mindez még pénteken történt, lelocsoltam citromlével (hogy ne barnuljon meg), és hűtőbe raktam. Eredetileg sósnak akartam (guacamole) feldolgozni, de sajnos az alsóbb felem olyan mértékű növekedést mutatott elképesztően rövid idő alatt, hogy úgy éreztem nem engedhetek meg egy ilyen luxust. Legyen belőle sütemény. És mivel a tészta ilyen zöldes színű lett (az ízében nem érezhető), mindenképpen szép színes töltelék kell. Mondjuk rózsaszín. Az passzol a zöldhoz. Málna? Úgy sem volt még idén a kezeim között/alatt. (Már a szóról Á. jut eszembe. :) Ő ugyanis tényleg odavan érte. Mármint a gyümölcsért.)


Avokádós tészta: 15 dkg érett avokádóhús
              5 dkg puha vaj
              10 dkg cukor
              2 tojás
              12 dkg liszt
              1 teáskanál sütőpor
              1 teáskanál vaníliakivonat
              negyed mokkáskanál só
                   
Az avokádóhúst botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a vajat, cukrot, sót és keverjük teljesen simára. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliakivonatot. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet, majd dolgozzuk teljesen simára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát és öntsük bele a masszát. Süssük kb. 25 percig. Ha már pirulna a teteje, de még nem egészen sült meg, takarjuk le alufóliával.
Az én tésztám pihent egy éjszakát,(na nem direkt, csak másnap csak másnap vágtam fel,jutottam el a piacra málnát venni, de szerintem kifejezetten jót tett neki. Sokkal szebben vághatónak bizonyult.)
(Recept a Receptindexről.)

Málna mousse: 30 dkg málna 
              1 evőkanál cukor  
              4 teáskanál zselatin 
              1,5 dl tejszín
                       
A málnát mossuk meg, csöpögtessük le jól, majd tegyük edénybe a cukorral, és villával törjük össze. Melegítsük. Időközben levet fog ereszteni, és elkezd forrni is.Melegítsük ismét alacsony lángon, de tényleg csak néhány másodpercig, mert nem szabad forrnia! Tegyük félre, hogy langyosra hűljön, közben néhényszor keverjük meg. Ekkor vegyük le a tűzről, kevergessük egy ideig (ezzel hűtve), majd folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zselatint.
A tejszínt verjük kemény habbá. Ha a málnapép már elfogadható hőmérsékletre hűlt, dolgozzuk a tejszínhabhoz.


Összeállítás: A tésztát vágjuk 3 felé (könnyű, mert nem lesznek túl vékonyak a lapok). A legalsó lapot visszarakjuk a tortaformába, majd ráöntjük a mousse harmadát. Erre a középső lapot, majd a maradék krém felét. Az utolsó lapot nézzük meg hogy egyenes-e, ha nem, akkor vágjuk le a kipúposodó részt. Erre jön az utolsó adag málnahab. 
A tetejét díszítsük málnaszemekkel.


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a tortád:) Nagyon tetszik ez az avokádós tészta, elég szokatlan, de nem lehet rossz.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen :) igen-igen, kissé talán furcsán hangzik, de nem érződik az íze, ellenben finom tőle a tészta.

    VálaszTörlés
  3. Rejtvény: Mi a szokatlan a képen?
    (amúgy édes vagy, hogy pont ezt tetted fel...)

    VálaszTörlés
  4. Kezdjük ott, hogy melyik képen? :) ha az elsőn akkor a ferdeség. (?)

    VálaszTörlés
  5. Hékás, a rejtvény az nem úgy működik, hogy Gyere buci, hamm bekaplak! Tessék kicsit gondolkodni, és már tudod is a választ. A saját kérdésedre biztosan... :p

    VálaszTörlés
  6. Akkor nem a képen, hanem a képpel. És az, hogy azt választottam amelyiket javasoltál. :)

    VálaszTörlés