Imádom a citromot. Annyira savanykás, hogy mindig beleborzongok amikor eszem. És igen, van jó, és rossz citrom is. Mint mindenben. A boltban kapható fél kilós csomagolt aprószemű nekem a rémálom. Keserű az íze (hogy egy citromnál ezt hogyan csinálják...), és rendkívül bele van ragadva a héjába. Ellenben a nagy, göcsörtös, vastag héjú, amit te válogatsz, valami isteni. Tény, hogy a nagyobb gyümölcsben kb. ugyanannyi anyag van, mint a kisebben (vastag héj), de az az íz...hát nem mindegy. Mondjuk nem tudom sütiben mennyire érződik a különbség, mert én nyersen eszem viszonylag nagy mennyiségben, de valami biztosan más. Jobb.
Amúgy a citrom az az élőlény, ami teljesen másként viselkedik nyers, és más hozzávalók között. Például ételekben nekem mindig a hűsítő jelző jut eszembe. Mint itt is. Hiába édes, mégis olyan hmm. Persze lehet, hogy csak a citromos joghurt beidegződése miatt van így, de attól még így van. (És még nem is említettem Á-ék szokását, miszerint az édes túrókrém csakis citrommal az igazi. Szóval tastes and slaps.)
Tavaly nyáron olyan Julia Childosan nagyjából végigsütöttem az 50 sütemény, egy tészta (talán?) könyve. A pontos címére már nem emlékszem, de az 50, mint szám megmaradt. És hogy egy sorozat tagja.Végülis lényegtelen. A tészta onnan van. És nagyon-nagyon finom volt. Igazi fullcitromos, amit akkor a receptben javasolt citromos porcukorral kentem le. Most azonban nem vágytam ennyire "snassz" dologra. Legyen benne valami csavar.
Meg a sokat akar a szarka, de nem bírja a farka tipikus esete. Mint nálam mindig. Már az elején látom/tudom/érzem, hogy problémák lesznek a négyfelé vágással, de nem baj, csakazértis megpróbálkozom vele. Aztán lám-lám, tényleg elbénázom. Gyönyörűen látható a szeletelésnél. Ha jól tudom, úgy van a mondás, hogy okos ember tanul mások hibáiból. És a buta? Aki a sajátjából sem? Az menthetetlen?
Tésztához: 8 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
1,5 citrom
1 mokkáskanál sütőpor
12 dkg liszt
csipet só
A vajat habosra keverjük, madj hozzáadjuk a cukrot, és addig dolgozunk, míg a szemcsék már nem rocognak a tál alján. Ezt természetesen lehet gyorsítani porcukor használatával. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vajas-cukros masszához keverjük. Az egyik citrom héját lereszeljük, majd másfél levét kicsavarjuk. A masszába adagoljuk, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. A fehérje kis adagokban való hozzáadásával elkeverjük.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát,majd öntsük bele a tésztát. Körülbelül 20 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a közepe is szépen átsült, de még nem barna. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez: 1 dl tejszín
20 dkg joghurt
2,5 evőkanál citromlé (fél citrom)
2 csapott evőkanál porcukor
1 csomag zselatin fix
2 evőkanál egész mák
A tejszínt kemény habbá verjük. Félúton hozzáadjuk a porcukrot, majd a zselatin fixet is. A kemény habhoz keverjük a joghurtot, citromlevet, és legvégül a mákot.
Összeállítás: A tésztát négyfelé vágjuk. Megtöltjük a krémmel, majd a külsejét is bevonjuk vele. Ha nagyon díszíthetnékünk van, akkor negyed citromgerezdeket nyomkodunk a tetejébe.
Amúgy a citrom az az élőlény, ami teljesen másként viselkedik nyers, és más hozzávalók között. Például ételekben nekem mindig a hűsítő jelző jut eszembe. Mint itt is. Hiába édes, mégis olyan hmm. Persze lehet, hogy csak a citromos joghurt beidegződése miatt van így, de attól még így van. (És még nem is említettem Á-ék szokását, miszerint az édes túrókrém csakis citrommal az igazi. Szóval tastes and slaps.)
Tavaly nyáron olyan Julia Childosan nagyjából végigsütöttem az 50 sütemény, egy tészta (talán?) könyve. A pontos címére már nem emlékszem, de az 50, mint szám megmaradt. És hogy egy sorozat tagja.Végülis lényegtelen. A tészta onnan van. És nagyon-nagyon finom volt. Igazi fullcitromos, amit akkor a receptben javasolt citromos porcukorral kentem le. Most azonban nem vágytam ennyire "snassz" dologra. Legyen benne valami csavar.
Meg a sokat akar a szarka, de nem bírja a farka tipikus esete. Mint nálam mindig. Már az elején látom/tudom/érzem, hogy problémák lesznek a négyfelé vágással, de nem baj, csakazértis megpróbálkozom vele. Aztán lám-lám, tényleg elbénázom. Gyönyörűen látható a szeletelésnél. Ha jól tudom, úgy van a mondás, hogy okos ember tanul mások hibáiból. És a buta? Aki a sajátjából sem? Az menthetetlen?
8 dkg cukor
2 tojás
1,5 citrom
1 mokkáskanál sütőpor
12 dkg liszt
csipet só
A vajat habosra keverjük, madj hozzáadjuk a cukrot, és addig dolgozunk, míg a szemcsék már nem rocognak a tál alján. Ezt természetesen lehet gyorsítani porcukor használatával. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vajas-cukros masszához keverjük. Az egyik citrom héját lereszeljük, majd másfél levét kicsavarjuk. A masszába adagoljuk, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. A fehérje kis adagokban való hozzáadásával elkeverjük.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát,majd öntsük bele a tésztát. Körülbelül 20 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a közepe is szépen átsült, de még nem barna. Hagyjuk kihűlni.
20 dkg joghurt
2,5 evőkanál citromlé (fél citrom)
2 csapott evőkanál porcukor
1 csomag zselatin fix
2 evőkanál egész mák
A tejszínt kemény habbá verjük. Félúton hozzáadjuk a porcukrot, majd a zselatin fixet is. A kemény habhoz keverjük a joghurtot, citromlevet, és legvégül a mákot.
Összeállítás: A tésztát négyfelé vágjuk. Megtöltjük a krémmel, majd a külsejét is bevonjuk vele. Ha nagyon díszíthetnékünk van, akkor negyed citromgerezdeket nyomkodunk a tetejébe.
A tavalyi szimpla cukormázas verzió |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése