2011. április 6.

Mogyorós szívecske Baileys-krémmel


A történet még akkor kezdődött, mikor megvettük a formát a Sparban. Nem a szerelem első látásra típusú találkozás, hezitáltam egy darabig. Hogy kell-e ez nekem? Fogom használni? Efféle kérdéseket szoktam magamnak feltenni, mikor lehetőséget érzek a vásárlás megakadályozására. De a történet jól végződik. Mert amint láthatjátok, már az enyém. Az egyetlen hibája, hogy rossz a mérete. SE nem nagy (hogy ne tetsszen), de nem is egy falatnyi mütyür. Pedig azokat hogy szeretem...
Hogy mogyoró lesz a tésztájában, már a vásárlás pillanatában tudtam. A Baileys csak később jött, mert zserintem az illik a mogyoróhoz. Sőt, az illata egészen mogyorós. Bármennyire is bizonygatták a boltban, hogy nem.
És egyáltalán nem utolsó sorban, a használat során vagy 15x vágtam el a kezem. A széle valahogyan nagyon gagyin lett megoldva, mert iszonyúan éles. És a vajtól még ráadásul csúszik is az ember keze...

HOzzávalók: 8 dkg sótlan földimogyoró
                    25 dkg liszt
                    6 dkg porcukor
                    1 csipet só
                    1 teáskanál sütőpor
                    1/4 kávéskanál reszelt kardamom
                    1/2 kávéskanál reszelt gyömbér
                    15 dkg vaj
                    1 tojás

A mogyorót ledaráljuk, majd összekeverjük a liszttel, porcukorral, sóval, sütőporral és fűszerekkel. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojás segítségével tésztát gyúrunk belőle. Ne csodálkozzunk az állagán, lágy. És még kevésbé lisztezzük.
Vajazzuk ki a formákat (természetesen nem csak ilyenben jó, mint ami nekem van, ezerféle variációban lehet kapni), majd nyomkodjuk bele a tésztát.
Előmelegített 150 fokos sütőben addig süssük, míg kicsit meg nem nő.
Ha többször kell használnunk egy formát, ne mossuk közben el, de minden alkalommal újra vajazzuk ki.

                    1 dl tej
                    1 púpos evőkanál liszt
                    3 dkg porcukor
                    4 dkg vaj
                    1 evőkanál Baileys

A tejhez keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.
Keverjük simára a vajat, majd adjuk hozzá a kihűlt besamelt is. A legvégén ízesítsük az alkohollal.

2 szívecske közé töltsünk kb. 1 teáskanálnyi krémet, a lényeg, hogy legyen is benne, de ne follyon ki, mikor összenyomod. A tetejét díszíthetjük csokoládéval, de önmagában is kitűnő.

                                                    13 nagy szívecske kerekedik a végére

3 megjegyzés:

  1. Tök jó a háttér!! Nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  2. Pont most vettem ilyen formát, ki fogom ezt is próbálni.
    Ismered az ő vaníliás szívecske sütijüket?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, remélem sikerül! :)
      Ugyan nem tudom kinek a sütijéről beszélünk, de nem valószínű, mert szivecske alakú kekszről csak a győri édes jut eszembe. (de azért elmondhatnád kiére gondoltál :P )

      Törlés