2011. április 18.

Méteres kalács

Az egész ötlet onnan jött, hogy beszabadultam egy konyhafelszereléses üzletbe, és megláttam ezeket a mini őzgerinceket. Nem tudtam otthagyni. Azonnal kombinálni kezdtem, hogy hú, lehet majd benne ezt is, meg azt is csinálni. Szóval jó vásár. Hozzátenném, hogy odavagyok az összes kis miniformáért, meg mindenért ami picike. Beteges, de ez van. Szóval fel sem merült, hogy akár ott is hagyhatnám. 

Ahogyan láthatjátok, a fekete (az enyém) hosszában feleakkora (16 cm), űrtartalomban meg szerintem ötöde a másiknak. Vastagságra leginkább a csuklómhoz tudnám hasonlítani, meg rá volt írva, hogy 8,5 cm. Hogy az melyik része nem tudom, de lehet találgatni.

A méteres kalács nálunk tipikusan vendégséges süti. A mamám húga Pápán lakik, és az évek során kialakult, hogy mindig ezt, vagy lúdlábat csinál, ha meglátogatjuk őket. (Azt hiszem az öcsém kérésére.)
Egyszóval tiszta nosztalgia. Valamiért nem egy felkapott dolog, pedig isteni, és megcsinálni sem olyan nehéz. Ez most amolyan miniverzió, amiből 1 rudat nagyon könnyen meg lehet enni. Higgyétek el. Tapasztalat.



Hozzávalók 4 kis rúdhoz:
            2 tojás
            1 csipet só
            11 dkg porcukor
            0,75 dl olaj
            0,75 dl víz
            12 dkg liszt
            2 teáskanál sütőpor
            1 nagyon púpos evőkanál kakaó

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Ha ez készen van, elvegyítjük benne az olajat és vizet. A liszttel elkevert sütőport beleszitáljuk, majd a tojáshab harmadával összekeverjük. Ha már rendesen elkeveredett benne, a maradékot is beleforgatjuk. A tészta felébe beleforgatjuk a kakaóport is. Ehhez lehet még 2 evőkanál vizet rakni. Sütünk 2 vaníliás és 2 csokis darabot.
Ekkora formában 10 perc alatt meg is sült a tészta. Nagyobban logikusan több.


A krémhez: 1 csomag puncs pudingpor
                     3 dl tej
                     1 dl  habtejszín
                     6 dkg porcukor
                     1 evőkanál rum

A pudingporból, tejből, és a cukor feléből normális pudingot készítünk. Kihűtjük.
A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd kikeverjük a pudinggal is. A rumot szigorúan a legvégén adjuk hozzá, nehogy belefőzze nekem valaki a pudingba.



Összeállítás:
1.A fehér és sötét tésztánkat a minta mentén felvágjuk, majd összepárosítunk belőlük 4 csíkos rudat.



2.A szép rózsaszín krémmel lehetőleg egyenletes vastagságban összeragasztjuk a szeleteket.



3. Megolvasztunk 10 dkg étcsokit, összekeverjük 4 evőkanál olajjal, majd rácsorgatjuk a süti tetejére. Ha valaki szeretné az egészet bevonni, hát, körülbelül 3-szor ennyi csokira lesz szüksége. És szerintem ez sokkal mutatósabb.


4. Hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen, a krém meg átáztassa a lapokat. Egy éjszaka mindenképpen kell neki.

Ferdén szeleteljük.

   A recept innen, de ahogy olvastam, eléggé más véleményen vagyunk az elkészítését illetően. :)

1 megjegyzés:

  1. Jepp ez az a süti amit Nagyim is szokott sütni nagyon sokat, de mi csak "a rózsszínkrémes piskótássüti"-nek szoktuk hívni Húgommal, mostmár a nevét is tudjuk :-)

    VálaszTörlés