2011. március 13.

Túrós-mákos lepény egressel

A mit csináljunk egy kevés maradék egressel egyenlet megoldása. Mert nem kell hozzá jelentős mennyiség, de nagyon passzol a mákkal. Felfrissíti a mák töménységét, életet lehel a tunyaságba.
Ami nyáron azért nem hátrány. Sőt télen sem, ha a kilóink miatt aggódunk.
A receptet tavaly nyáron alkottam, de csak most jutottam el odáig, hogy meg is osszam.
Na, ez a ciki.



Hozzávalók: 15 dkg liszt
                     10 dkg cukor
                     5 dkg vaj
                     1 csipet só
                     1 tk sütőpor
                     3 púpos evőkanál tejföl
                     10 dkg mák
                     2 evőkanál cukor
                     1,5-2 dl tej
                     1 kávéskanál őrölt kardamom
                     20 dkg túró
                     fél rúd vanília
                     3 evőkanál cukor
                     1 citrom reszelt héja
                     2 evőkanál tej
                     2 maréknyi egres

A lisztet, sót, cukrot, sütőport elmorzsoljuk a vajjal. Tejföl segítségével tésztát gyúrunk belőle.
A túrót a tejjel és cukorral elkeverjük, majd citromhéjjal ízesítjük. Egyenletesen elkenjük  tésztán.
A 2 dl tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot, majd ízesítjük. Ezt is ráadagoljuk, már a túró tetejére.                   
Az egrest alaposan megmossuk, majd félbevágva, (de ha valaki nem szeretne vele időt tölteni egészben) rászórjuk a mákra. Kicsit bele is nyomkodhatjuk, így biztosan nem fog leesni ha megsült.
Előmelegített 180 fokos sütőben addig süssük, míg a teteje összeáll, de azért mindenképpen ellenőrizzük le, hogy a tészta is megsült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése