2011. március 20.

Briós

 Az utóbbi napokban folyton csak nyavalyogtam. Így visszanézve kicsit szégyellem is magam. Úgyhogy mielőtt elmennék egy hétre a hegyekbe, még gondoltam muszáj valamit hoznom. Mondjuk egy brióst. Miért? Mert egyszerűen tökéletes.
Olyan, amilyen mindig is akartam lenni. Lehet, hogy elsőre kicsit soknak tűnik, de mikor megismered rájössz, hogy sosem elég. És hiába kapsz belőle egyre többet, továbbra is ott motoszkál a fejedben.

Hozzávalók: 15 dkg puha vaj
                     2 tojássárgája + 2 egész tojás
                     1 csomag vaníliáscukor
                     1 evőkanál kristálycukor
                     1 dl langyos tej
                     50 dkg liszt
                     1 csomag szárított élesztő
                     3 csipet só

A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a tojásokat, a vaníliás és sima kristálycukrot. Szép homogénre keverjük.
A tejet meglangyosítjuk, és a keverékhez öntjük.
A lisztet és szárított élesztőt összekeverjük, majd az előző keverékbe szitáljuk. A sót NE!!!! Hagyjuk szépen a végére. Dagasztókarú robotgéppel csináljunk tésztát, dolgozzunk rajta legalább 10 percig. Kézzel is gyúrjuk át, ezalatt a sót beledolgozva.
Meleg helyen kelesszük a kétszeresére, ami körülbelül 1 óra. De vigyázzunk, hogy netúl meleg helyre, mert akkor úgy jártok, mint én, és megsül az alja XD.

Ha megkelt átgyúrjuk és 5, kb. teniszlabdányi golyót csinálunk belőle. Ezeket egy kilisztezett szögletes formába tesszük, és újabb fél órára kelni hagyjuk. Fontos, hogy jó szorosan legyenek, ha ennél nagyobb formánk van, akkor tegyünk bele egy (már üres) konzervdobozt, ami kitölti a maradék helyet. Természetesen egy darab sütőpapírral válasszuk el a tésztától.

160 fokra előmelegítjük a sütőnket
Kenjük meg a tészta tetejét 1 tojássárga és egy evőkanál tej keverékével.
Süssük 180 fokon , míg aranyszínű lesz a teteje, kb. fél óra alatt. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.

A recept az Édes és Keserű blogról. Egy az egyben, mert tökéletes. Természetesen gyönyörű fotóval illusztrálva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése