Hozzávalók: 3 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
5 dkg vaj
8 dkg étcsokoládé
Elkészítjük a piskótát: A sárgát és fehérjét szétválasztjuk. A sárgájához hozzákeverjük a cukrot, majd vízfürdőben fehér krémet keverünk belőle. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a lisztet, és az olvasztott csokis-vajat.
A tojásfehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele a csokis masszába.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki, egy 18 centis kapcsos tortaforma alját, és öntsük bele a masszát. Kb. 15-18 perc alatt elkészül. Közben ne nyitogassuk az ajtaját, mert összeesik a piskótánk.
Miután kivettük, hagyjuk kihűlni, mielőtt levesszük róla a formát.
Elkészítjük a meggyzselét: Egy 360 g töltőtömegű meggybefőtt levét leöntjük, és kiválasztunk 8 szép szemet. A maradéknak is csak a háromnegyedére lesz szükségünk, nyugodtan lehet csipegetni belőle. :) Egy teflonedényben felfőzzük 2 evőkanál cukorral és 1/2 teáskanál fahéjjal. Ha már erősen forr, hozzákeverünk 1 evőkanál keményítőt, vagy 3/4 evőkanál lisztet. Folyamatosan kevergessük, mert könnyen leragad. Ha már zselés az állaga, vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.
Verjünk kemény habbá 3,5 dl habtejszínt 1 evőkanál cukorral.
A piskótánkat vágjuk 3 felé. Az alsó lapra kenjük rá a meggyzselét. A középső lapra kerüljön a tejszín fele. A felső lapot és a külsejét is vastagon vonjuk be. Annyit hagyjunk, hogy habzsákkal még tudjunk 8 pöttyöt nyomni, amire a meggyszemeket ültetjük.
A szélét, és a közepét díszíthetjük csokiforgáccsal: 8 dkg étcsokoládét a reszelő uborkagyalulós részén lereszelünk. Annyira nem cél, hogy szép forgácsokat kapjunk, mert az oldalára való felrakás közben sajnos úgy is összetörnek.
8 szeletes torta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése