2011. február 9.

Dobostorta

Íme a művem!!!! :) Nagyon örülök, hogy végre kész. Tiszta hülyeség mennyit paráztam, de... megérte! :)
A méret nem látszik a képen, de elárulom: egy 16 cm átmérőjű tortáról van szó, ami inkább már csak a tortácska kategóriába esik. De milyen tortácska! :)
Az alaprecept csokiparánytól, néhol növelve, néhol csökkentve a mennyiségeken.
Az elkészítése lehetséges egyszerre, illetve időhiányban szenvedőknek, vagy hozzám hasonlóan önmegtartóztatást gyakorlóknak több napra elosztva.
És ismét csak azt tudom megállapítani: felnőttem a dobostorta készítéséhez.



Hozzávalók: 2 tojássárgája
                      10 dkg cukor
                      12 g liszt
                      1 csipet só
                      1,2 dl tej
                      7 dkg JÓ MINŐSÉGŰ étcsokoládé
                      1 evőkanál kakaópor
                      17 dkg margarin

A krémmel kezdjük a teendőket. Kézi habverővel dolgozzuk el a sárgákat a cukorral, majd keverjük bele a lisztet. Melegítsük fel a tejet, és apránként higítva keverjük simára az előzőkkel. Ha homogén a folyadékunk, öntsük vissza a tejeslábosba (logikusan akkorában illik melegíteni amibe aztán a többi is belefér), tördeljük bele a csokit és kakaóport, majd főzzük sűrűre. Ha kész, vegyük le a tűzről.
A margarint keverjük simára, ergó szerencsés, ha viszonylag puha. Sajnos én mindig későn veszem elő, úgyhogy ha más is elfelejti, keverje tovább, míg sima nem lesz. Ha jó kis kenőcsös, adjuk hozzá a meleg csokikrémet, és jól keverjük össze. Majd tegyük mélyhűtőbe 25 percre.

                     4 tojás
                     8 dkg cukor
                    8 dkg liszt
                    5 dkg olvasztott vaj

 A tésztához válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral. Óvatosan, de továbbra is robotgéppel, dolgozzuk hozzá egyesével a sárgákat., azután a lisztet, és az olvasztott vajat.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Süssünk 6 korongot a következő módszerrel: Egy kapcsos tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt. Eszünkbe ne jusson körbevágni tegyük csak szépen úgy, hogy mindenhol befedje, és nyugodtan lógjon le valamennyi. Nekem ez úgy jött ki takarékosan, hogy fogtam a tekercs sütőpapírt, aminek a széle adott méretű. Erre az én kis tortaformaaljam tök jól ráfért kétszer, a tetszőlegesen választott szélességgel. Levágtam egyszer a csíkot, majd feleztem, és meg is volt a két lapocskám. A leterített tortaaljra rácsíptetjük az oldalrészt, úgy, hogy kilógjon alul a sütőpapír. Erre olyan vastagon kenjük a tésztát, hogy ne lássuk a papírt. Ha túl vékonyan kenjük az veszélyes, mert nem fog egyben/szépen lejönni.
Kb. 10 percig sütjük egyesével a lapokat, nem kell nagyon megbarnítani.

Az összeállítás: Értelemszerűen a legmasszívabb lapot tegyük alulra, erre pakolászhatjuk a többit: logikusan krém-lap-krém-lap váltakoztatásával. Egy lapot-ami szintén legyen masszív, tegyünk félre. A torta rétegezését úgy hagyjuk abba, hogy legfelül krém legyen.
Pirítsunk meg, és vágjunk durvára 3 dkg diót. Ezzel díszítsük a torta oldalát.

                    8 dkg cukor
                    fél evőkanál citromlé
  
A dobhoz: tegyük a cukrot és citromlevet egy teflonlábosba. Kezdjük el melegíteni. Azért csinálom vízzel, mert így nincs meg a veszélye, hogy odaég, a víz szépen teszi a dolgát, és elforr mire el kell, hogy forrjon. :) Rendes gyerek ez a víz. A karamell akkor jó, ha szép narancsos-barnás színt kapott.
Készítsünk elő egy tálkában olajat. A karamellt öntsük lassan-elosztva a tortalapra, ügyeljünk, hogy mindenhova jusson. Várjunk egy keveset, majd mielőtt teljesen megszilárdul, egy kést szépen a kis kezünkkel kenjünk be jól olajjal, és vágjuk bele a határvonalakat. Nem fontos teljesen azonnal szétszedni szeletekre, de ügyeljünk rá, hogy a karamellréteg mindenhol át legyen vágva, ugyanis később már nagyon törik. Minden egyes vágás után olajozzuk újra, mert könnyen rátapad a cukor, és onnantól már egyre csak rosszabb lesz. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert az időnk véges.

A maradék krémet töltsük csőrös habzsákba, és a lépen látható módon díszítsük/hetjük a tortát.
                                                                                       
                                                         Egy 8 szeletes tortánk lesz

3 megjegyzés:

  1. Úúúúúúúú Panka, ez nagyon nagyon jól néz ki!! Anya üzeni, hogy gyönyörű a süti, és nagy dicséretet érdemelsz:)

    VálaszTörlés
  2. köszönöm szépen :) Büszke vagyok magamra :P

    VálaszTörlés
  3. Hehe, ez aranyos hogy "dob" :D Igazából nem emiatt dobos torta, hanem mert Dobos C. József találta ki :) (meg a tetején lévő olvaszott cukor miatt hívják az olvasztott cukrot szaknyelven doboscukornak de ez már igazán részletkérdés) Egyébként szép lett, gratulálok!

    VálaszTörlés