Szóval semmi köze Sri Lankához. Csak a hozzávalóknak. Mint a curry, kardamom, amik ugyebár tipikus Sri Lanka-i fűszerek, bár tény, csak a helyi bioboltban vettük őket. Ellenben a csípős ízesítésű levéldarabkás mogyoró full eredeti, mert Colombo mellett vettük valamilyen kisboltban. És azóta sem sikerült megennem. ^^ Baromira csípős. De így a kenyérben nem érződik.
A nosztalgia meg azonnal megszállt, amint belekevertem a curryt a tésztába. Megelevenedett előttem az ottani ebédlők mindegyike, és szinte rosszul lettem a szagtól. Ugyanis a currynek van egy nagyon jellegzetes, számomra büdös szaga. De lehet csak megutáltam annyit ettem ott. Ugyanis mindenbe tettek, piszkosul nagy mennyiségben. Főleg a rice&curry-hez járó szószokba. Blöeee.... :S
De amilyen hülye vagyok, ha elém raknának egy adaggal, tuti ennék belőle. Persze csak és kizárólag ott.
Hozzávalók: 15 dkg magos rozskenyérkeverék
10 dkg grahamliszt
4 púpos evőkanál zab
3 púpos evőkanál szotyi
3 evőkanál Sri Lanka-i mogyoró ( a lényeg, hogy legyen naggyon csípős)
3 dkg tönkölypehely
5 dkg lenmagpehely
1 evőkanál sikér
fél fekete kardamom reszelve
fél teáskanál currypor
fél teáskanál só
fél citrom reszelt héja
2 dl langyos víz+2 dkg élesztő+csipetnyi fruktóz
2 dl langyos víz
1 evőkanál olívaolaj
Az élesztőt a fruktózzal felfuttatjuk a langyos vízben.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a már hólyagos élesztőt, az olajat, és a langyos vizet is hozzáadjuk. Dagasztókarú robotgéppel jól összedolgozzuk, majd egy nagyobb edénybe forró vizet teszünk, a tésztás edényünket beleállítjuk, és jól betakargatjuk. Kb. 1- 1,5 óráig hagyjuk kelni, míg jó sokat nem nő.
Kibélelünk egy pástétomformát sütőpapírral, a masszát belekanalazzuk, mivel kissé ragacsos. Ha már kb-ra a formában van, vizes kézzel formát is adhatunk neki.
170 fokos sütőben kb. fél óra alatt elkészül, de mikor a teteje már viszonylag kemény, és a tű is tisztán jön ki, elkészült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése