2011. január 18.

Csokiszuflé


Rácuppantam erre a szuflé témára, asszem érezhető is. :)
De teljesen korrekt, finom rácuppanás, úgyhogy senki sem vethet meg érte. Ráadásul nem is tartalmaz lisztet, úgyhogy gluténérzékenyeknek tökéletes. Egyáltalán nem "nagy" mennyiség a tészta, az ember nem is érti, hogyan lett ennyi. Vagyis inkább hogy miért nem folyik..
A receptet a Mennyei Csokoládé című apró könyvecskénkben találtam, és kísérleteztem már vele régebben is, de akkor még zsenge ifjú voltam. Azóta megtanultam amit meg kellett, hogy el tudjak készíteni egy tisztességes szuflét. (Remélem senki sem komoly hangsúllyal gondolta amit írtam. :) Hiszen csak VICC!!!)
Bár...azért nőhetne picit magasabbra.






Hozzávalók: 10 dkg csokoládé (lehet tejcsoki is, igazából mindegy, étcsokival kicsit sötétebb lesz a végeredmény)
                    4 dkg cukor
                    1 evőkanál liszt/keményítő
                    1 csipet só
                    3 teáskanál vaj
                    1 dl tej és tejszín keverék
                    3 db tojás

A vajat a csokival megolvasztjuk.
A tejkeveréket feltesszük főni a benne előtte jól elkevert sűrítőanyaggal. Folyamatosan kevergessük, mert hamar besűrűsödik.
A tojássárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokit, és a sűrítményünket.
A tojásfehérjét 2 csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokis masszába forgatjuk.
5 1 dl-es űrtartalmú szufléformát kivajazunk, és beletöltjük a masszát. Vízfürdőben sütjük, amit úgy tudunk gyorsítani, hogy a vizesedényt már az előmelegítéskor beteszzük melegedni.
Kb. 20 perc alatt el is készül, és igen, elvileg jó egy ujjnyi vastagon kiemelkedik. Mondjuk nekem inkább a teteje púposodott. De az 3 ujj vastagon.

                                                                   
                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése