2010. december 12.

Diós kosárka

A tipikus nagymama sütemény. Amit mindig és kizárólag ő csinált, aztán egyszercsak eljön a pillanat hogy én is nekiállok. Felhívom, és a nagyjábólos félinformációk alapján összedobok valamit, mert természetesen nem bírok várni még egy napot, amíg leírja, nekem MOST kell sütnöm. Aztán meglátom a végeredményt, ami finom, meg minden, csak kicsit egészen máshogy néz ki. Persze, mert én összekevertem a tojásfehérjét a dióval, ahelyett, hogy külön a tésztára kentem volna. Így születnek a pletykák is.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 csipet só, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 vaníliáscukor, 2 tojássárgája, és ha kell tejföl
kis lekvár, 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, fél citrom leve, 20 dkg darál dió        

Az 1. sor hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk: a margarint és lisztet elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk, fél órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd a citromosdiót is beleforgatjuk. A kosárkaformákat kikenjük vajjal, majd belenyomkodjuk a tésztákat. A lényeg, hogy mindenhol egyenletesen vékonyan legyen. A kosárkák aljára egy pici lekvárt pöttyintünk, majd a tölteléket is belekanalazzuk. Előmelegített 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen aranybarnára nem sül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése