2009. október 22.

Aranygaluska



Annyira tetszettek ezek a főzősblogok mindigis, meg annyit sütök, hogy úgy gondoltam érdemes lenne létrehozni nekem is valami hasonlót. Pl. tegnap. Apa felhív- illetve én hívtam fel, hogy ugyanmár hazajön-e. És akkor mondta, hogy nem sütnék-e neki valamit az útra. Mert ma ment el Erdélybe a barátaival. Én meg térültem-fordultam és összedobtam egy kis(sok) aranygaluskát. És szerintem piszkosul finom lett. A közepe ilyen nagyon finom nyers kelttészta ízű volt, imádom azt az ízt, ölni tudnék érte. Ha más nem, az is mutatja, hogy a fél tepsit én ettem meg egyedül. A szélét viszont nem szertem annyira. Ami egy kicsit már száraz az nem a legtutibb. Így érdemes még frissiben nekiülni, és megenni. Egy jó nagy társasággal, mert akkor annyi fele kell szétosztani, hogy biztosan nem túlzásokba senki. :)

  • 50 dkg liszt

  • 3 dl tej

  • 8 dkg cukor

  • 25 dkg margarin

  • 3 dkg élesztő

  • 3 tojássárgája

  • csipetnyi só

  • 15 dkg diótöltelék

  • fahéj

Először is, az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe ( de csak egy kiskanálnyit!), majd letakarva félretesszük. A lisztet a 8 dkg vajjal elmorzsoljuk, hozáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, kevés sót és az élesztőt is, de csak akkor, ha már jó habos a teteje, vagyis "felfutott". Jól eldolgozzuk és kelni hagyjuk. Ilyenkor érdemes valami jó meleg helyre tenni, én pl. a gázkazán mellé szoktam száműzni, egy bazinagy plédbe csavarva. Próbáljuk kivárni amíg a kétszeresére nő, ezt úgy tudjuk gyorsítani, hogy minél melegebb környezetet biztosítunk az élesztőgombáknak. Bár az az igazság, hogy én nem vagyok túl türelmes típus, de egy óráig mindig hagyom dagadni. Ha addig nem látszik rajta semmi változás, az már az ő baja. Deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk.A köröket egyenként langyos olvasztott vajba mártjuk, és egy mély tepsiben szorosan egymás mellé rendezzük. Nekem asszem 5 kupac fért el egymás mellett. Ha egy sort teljesen kiraktunk- ezalatt az egész tepsit értem- szórjuk meg diótöltelékkel. Ezt full készen lehet kapni, elvileg tejjel kéne felengedni, és akkor bejglibe meg ilyesmi helyekre lehetne tölteni. Viszont előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a darált dió- aminek megnéztem,20 dkg 847 Ft ba került. Hihetetlenül sok. Persze akinek van otthon diója az 10 dekát daráljon meg és keverje össze 10 dkg kristálycukorral. A tölteléket itt önmagában kell a tészta tetjére szórni majd egy kis fahéjjal hangulatossá tenni. Aki szereti tehet bele mazsolát is, demivel nálunk ezt csak anya meg én csippantjuk, és ez főleg apának készült, most nem került bele. Az egész tésztamennyiségből nekem 2 sor híján kijött az egész tepsi kétszer. Ami viszont vicces, hogy az egész teljesen egy szintre emelkedett a sütés után, tehát gyakorlatilag egy sorból is ugyanez lett volna. Ha megpakoltuk az egészet, 40 percre meleg helyre teszük kelni. Itt már megoldottam a dolgot, egyszerűen bekapcsoltam a sütőt, és letettem mellé. Nah ja, a kétszeresére dagadt, majdhogynem ki is jött a tepsiből. Közepes hőmérsékletű sütőben tűpróbáig sütöttem, ami kb olyan hármas fokozat gázsütőn. Viszont ha nagyon pirul akkor érdemes lejjebb venni, hogy közepe is átsüljön. És nehogy bárki is ottüljön miközben sül( bár télen az se rossz), az illatokból frankón lehet tudni, hogy mikor van kész.

3 megjegyzés:

  1. Kedvenc kajám:D de még sose csináltunk itthon ilyet. Olyan bonyolult. Majd egyszer nekem is csinálhatnál:) pusz

    VálaszTörlés
  2. naa nagyon örülök :D olyan jó lenne találkozni ám... én minden nap írok naplót csak nem ide, hanem füzetbe, mert az valahogy személyesebb, de nagyon szívesen végigelemzem bárkivel. Össze kéne futni valahol és megtárgyalni mindent... Mi, így akik együtt voltak.

    VálaszTörlés