2014. szeptember 18.

kérdezz-felelek

"Miért annyira fontos, hogy mindent megoldj? Engedd el egy kicsit... és megtalál a megoldás." 
Felnevettem. A felvetés annyira abszurd volt, hogy kínomban már nem voltam képes másra.
Anya csalódottan rám nézett: Miért nevetsz? Nem hiszed el, hogy megtörténhet?
Idegesen beletúrtam a hajamba. Most komolyan kérdezi...?
Végtelenül fáradtnak áreztem magam. A megoldandó feladatok megmászhatatlan hegyekként tornyosultak előttem, amiket minden igyekezetem ellenére sem sikerül lejjebb tornásznom. Nyilván segítene, ha még félre is hajítanám az egészet.


Nem tudtam nem mosolyogni, amikor másnap megtaláltam a nagymamám polcán az egyik legnehezebben beszerezhető tankönyvünket.
A Sors fricskája.
Az alább következő válaszokkal pedig szintén adós voltam már egy ideje. Egy mozgó "díj" keretében 2 nagyon kedves blogger, Muskátlibüfé, illetve Hekvanc is intézett hozzám néhány kérdést: fogadjátok szeretettel a válaszaimat! Jobb későn, mint soha, nem igaz? :)


1. Van olyan étel, melyet felnőtt fejjel szerettél meg?
A kérdés azonnal felvet egy másikat: a 21 évemmel már felnőttnek számítok? Szubjektív. Viszont a válasz egyértelműen nem. Nem tudnék olyan zöldséget/gabonafélét mondani, amit visszautasítanék, sőt, inkább csak olyanokat, amiket régen megettem, de ma már nem tudok, egyszerűen nem bírja a gyomrom.
2. Emberöltőkön átívelő családi receptek vannak a tarsolyodban?
Imádom nézegetni otthon, illetve a nagyi polcain álló megsárgult receptesfüzeteket, de itt nagyjából meg is áll a tudomány. Nem szoktam ilyen dolgokat főzni, inkább meghagyom nekik. ;)
3. Melyik - gasztronómiában - használt szótól, kifejezéstől borsódzik a hátad?
Őszintén? Butaságnak hangozhat, de ha meghallom: nálam a vega szó minden alkalommal kiüti a biztosítékot. Tudom, hogy a vegetáriánus rövidítése, meg hogy a két szó elméletileg egymás szinonímája, de... nekem valahogy mégis degradáló. Mintha a vega lenne az, aki rántott sajton és margarita pizzán él, míg a vegetáriánus figyel a táplálkozására, új dolgokat próbál ki, és nem a hús helyettesítésén ügyködik.  Ez a másik halálom.
4. Milyen, ingyenkonyhán kiadható, menüt állítanál össze egy napra a rászorultaknak? 
Bevallom, a nagy létszámú főzés/tervezés nem az én asztalom (méghozzá olyannyira nem, hogy már 2 főnél is komoly problémáim vannak), de milyen szerencse, hogy itt van a Food Not Bombs csapata, akik pontosan erre a területre koncentrálódtak, ráadásul teljesen vegán ételekkel! Még több ilyen szuper kezdeményezést!!! :)





I had some small "debt" from the past. I got an award from 2 really nice blogger which has an additive I had to answer all their questions. Here are my super honest answers! Better late than never, doesn't it?

1. Are there any food you've got to like as an adult?
It immediately raise another question: should I be adult with my 21 years? Optional. By the way answer is definitely not. I can't tell any kind of vegetable or cereal I could reject, what's more: there are just vegetables I've eaten when I was smaller but now I couldn't do - they make me serious belly-ache.
2. Do you make any recipe from your great-parents time?
I adore flipping through the pages of my grannies old cookbooks, but nothing else. I never cook foods like that rather leave it to them.
3. Do you hate any expressions we usually use in gastronomy?
Honestly? It might sounds weird but if I hear shorter form of the word vegetarian I always feel angry. In spite of I know they're the same I feel degrading. As veggie would be a person who always eat deep-fried cheese and vegetable pizza whilst vegetarian people pay attention their balanced nutrition and calorie intake.
4. Which meal would you offer for poor people for a day?
I have to admit cooking/planning for great numbers is not my business. (I already have problems around 2. ;)  But how lucky there are fantastic organisations to solve this problem: like my favourite the group of Food Not Bombs who makes vegan food from wasted vegetables for homeless people.
1) Az élesztőnek szaga van, vagy illata?
Hmm, szaga, de nem rossz értelemben, én kedvelem. Volt egy időszak, hogy rengeteget ettem magában, de nem volt túl kellemes, mert mindig felpuffadtam, ahogyan működésbe lépett a pocakomban. (Pedig az első néhány kellemetlen élmény után már kifejezetten figyeltem rá, hogy még véletlenül se igyak semmilyen meleget.) Sőt, még arcpakolásként is próbáltam, de attól meg a bőröm pirosodott be rendkívüli módon...
2) A túrós tészta (csusza): cukorral vagy pörccel? (X - Mindkettővel, de sokkal! :D)
Ha már választani kell, akkor én az édesre szavazok, de inkább valamilyen "kíméletesebb" édesítővel, mondjuk mézzel.
3) Mi jut eszedbe erről: háztartási keksz?
A cukorstop-os változat, meg hogy imádom rágcsálni, és az, hogy mindig emlékeztetnem kell magamat, hogy attól még, hogy kevertek bele némi korpát, nem ez az egészségesség csúcsa.
4) Tejfölös uborkasaláta is van az asztalon, húst, köretet már szedtél. Kérsz tányért a salátának, vagy a tányérodra szeded? (X - Nem szereted a tejfölös uborkasalátát.)
Nem igazán szeretem, mint úgy általában bármit, ami meg van locsolva öntettel, de a salátát mindig a tányéromra teszem!
5) Melyik az a süti/étel, amit imádsz, de sosem sütsz/főzöl, mindig csak másnál/máshol eszel?
Nagyjából minden. ;)  Viccen kívül: minden, amit nem csinálok meg magamnak, mert khmm... élettanilag nem tartom a legjobb összetételűnek (micsoda diplomatikus megfogalmazás), viszont ha már előttem van, akkor képtelen vagyok neki ellenállni. Sajnos. 
6) Iszol, vagy vezetsz? És, ha nem vezetsz, mit iszol? :D
Nem iszom, és jogosítvány híján nem is vezetek. Tudom-tudom, pedig milyen ideális sofőr lehetnék...


1. Yeast has nice or unpleasant smell?
I look on it nice. There was a period when I ate tons of them although it wasn't pleasant cause I've always puffed up when it was started working in my belly. What's more I've tried as natural mask but unfortunately it irritated my skin...
2. If pasta with cottage cheese: you'll eat with sugar or bacon?
If I have to choose something I vote for the sweet one but I would use honey instead of sugar!
3. What's you first thought about shortbread?
The sugar free variation and the fact I really like nibbling them. I always have to remind myself not to eat too much.
4. There are some cucumber salad with sour cream-sugar dressing on the table. You've already had meat and garnish on your plate. Will you ask separate bowl for the salad?
I really don't like salads with dressing.
5. Which sweet or meal is you adore but never make at home?
Mostly everything. No joke: everything I don't cook for myself  because... I don't look on so healthy. However if they are in front of me I can't resist them. Unfortunately.
6. Drink or drive?
I don't drink alcohol and without driving licence don't drive as well. Yeah I know, I could be the best driver...

6 megjegyzés:

  1. Jópofa kérdések, szimpi válaszok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...még ha magamról már nagyon újat nem is tudok mondani ;)

      Törlés
  2. Food not Bombs? Komolyan?:) Lehet gyakrabban kéne járnom, ha már a kedvenc gasztrobloggerével is összefuthat arrafelé az ember:) Vagy csak távolról csodálod őket?
    Üdv: Ildi, a zugolvasó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildi!
      Hát, egyenlőre még sikerült eljutnom, de már készülök egy ideje, szóval ami késik, nem múlik! Remélem összefutunk! :)

      Törlés