2014. június 27.

Finomhangolás


Hosszú héten voltam túl.
Sok izgalommal, folytonos pörgéssel és kevés alvással. Nagyon kevéssel.

Indulás előtt apa a vonatablakon keresztül még odaintett egy bátorítót, a szájával pedig azt formázta: jól fogod magad érezni. 
Jól. 
Erre próbáltam gondolni akkor is, amikor az első kalauz nekiállt vitatkozni velem, mert a pénztárosnő rossz jegyet adott. Meg akkor is, amikor a második megbüntetett.

Pozitívan.

A vendégek érkezése közben, odasétált hozzám egy ismeretlen hölgy, és azt mondta, hogy ugyan alig ismer valakit, mégis úgy érzi, mintha barátok között lenne. “Nem furcsa?"
Mosolyogtam.

Tudtam miről beszél.
Az első pillanattól kezdve, hogy átléptem Colették küszöbét, ez az érzés vesz körül. A férje, a gyerekei… mintha hazamennék. A tündéribbnél tündéribb barátai, akik azonnal befogadtak.

Egyszerű, őszinte, tiszta szeretet. 
Ez jellemző az odatévedőkre, és ezzel készülnek az ételek is.

A mostani rendezvény az édesszájúaknak kedvezett: egy egész (többé kevésbé) napsütéses délutánon tobzódhattunk a finomabbnál-finomabb, és egészséges desszertekben, miközben varázslatos hárfamuzsikát repített közöttünk a szél. Személyes tapasztalatból beszélek: mindent végigkóstoltam. (Nem is ettem aznap édességen kívül mást.) Kipróbáltam Nia isteni nyers bonbonjait (veretlen kedvenc a zserbós, bár a pisztáciás-áfonyás sem piskóta), és Colette desszertkölteményeit (az a feketeerdős kosárka…ahh) és turmixait.


Jómagam sült fánkokkal készültem. Egy levendulással a "romantikus" lelkületű felnőtteknek, és egy nagyon csokissal a kisebbeknek. Az elnevezés egy kicsit csalóka volt, sokan kérdezték meg, hogy ez ugye nem "az" a fánk-e. 

Nem. 
Nem a bő olajban sütött, sok esetben az itatás ellenére is zsírtól tocsogó változat.
Nem is a vastag cukormázzal leöntött, fehérlisztes sütemény.


Olyat én nem tudok. 
Illetve nem, tudni biztosan tudok. Meg tudnám sütni. De megenni nem. Nem jó szívvel. Egy hatalmas adag lelkiismeretfurdalással, utána pedig 2 napig fájó pocakkal. Azzal igen.

Szóval nem.
Ez nem nagymamánk sütötte, lekvárral töltött, porcukorral bőkezűen megszórt szalagos fánk.
Ha valamihez hasonlítani kéne, akkor inkább hoznám rokonságba az amerikai filmekből jól ismert színes tetejű édességekhez.

Na, olyan ez. Csak egy sokkal jobb összeállítású lisztkeverékkel, cukor és felesleges zsiradékok nélkül.


triplacsokis málnás fánk (vegán)

Hozzávalók 8 normál méretű, duci fánkhoz:
3/4 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/4 csésze zabkorpa
1/4 csésze rizsliszt
1/4 csésze kölesliszt
1/4 csésze kakaópor
2 nagy csipet só
3/4 tk szódabikarbóna
1/2 csésze méz (vagy valamilyen növényi szirup)
1 normál, de inkább kisebb felé hajló puha avokádó húsa
2 ek kókuszolaj + egy kevés a formához
kb. 1/3 csésze növényi tej (+/- néhány ek)
kb. 1,5 maréknyi friss málna

Egy nagyobb tálban keverjük össze a különböző liszteket, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát.
Vágjuk ketté az avokádót, kanalazzuk ki a húsát, majd egy villával nyomkodjuk krémesre. Adjuk hozzá a mézet, tejet és kókuszolajat, majd részletekben dolgozzuk a száraz hozzávalókhoz. 

Kenjük ki olajjal egy teflon fánksütőforma mélyedéseit, majd töltsük meg tésztával. Minden körbe nyomjunk bele 4-5 szem kisebb málnát, és előmelegített sütőben süssük nagyjából 18-20 percig. Akkor jó, ha még kissé puha, és nem sütöttük túl.



Ha nem tartunk szigorúan vegán étrendet feltétlenül tegyünk rá csokimázat is: ehhez olvasszunk fel nagyjából 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládét, 1,5 evőkanál kókuszolaj és 2-3 evőkanál növényi tej keverékével. Mártsuk bele a kihűlt fánkokat, majd díszítésként szórjunk étcsokicseppeket a tetejére.

9 megjegyzés:

  1. Hű, de jól néz ki ez a menüsor (a fánk különösen :D). Az otolsó előtti kép a kisgyerekkel és a csigával mennyire aranyos :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen-igen, isteni finom volt!!!
      És ugye egyszer elmegyünk együtt?

      Törlés
  2. Álomszerű. Köszönöm a beszámolót és a képeket és hogy helyettem is ott voltál :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...pedig valóság volt! Gyere el egyszer, hogy biztos legyek benne! :-)

      Törlés
    2. Bizonyám! Jó móka lenne "nagycsaládos" összejövetelt tartani ;)

      Törlés
  3. Panka drága, ezek a képek és sorok nagyon élettel teliek! Megcsináltuk! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Szep kis finomsagok ezek itt a kepeken,es meg "egeszsegesek" is! azert azt hozza tennem,hogy az amerikai filmekbol ismert szines teteju edessegek sokkal tovabb fajo majd rovidesen a koversegtol elfolyo pocakot okoznak es sokkal tobb rossz osszetevot tartalmaznak ,mint a nagymamank sutotte lekvaros fankok. tapasztalataim a sarki dunkin donutsbol valok, ja es a nagymamaink konyhajabol! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naná! :) Nem akartam összevonni őket, vagy ledegradálni bármelyiket, mert bizony néha azok is becsúsznak, és jól is tudnak esni! ;)
      Nem igaz?

      Törlés