2014. május 27.

quinoás-epres palacsinta mézes-tahinis szósszal (vegán)


Mindenkinek vannak álmai.
Az enyémek között szerepel, hogy gyönyörű, megszámlálhatatlan rétegre szétszedhető croissantot tudjak készíteni. Hogy a hagyományoshoz nagyban hasonlító, de annál sokkal egészségesebb waffel kerüljön ki a kezem alól. Hogy egyenletesen aranybarnára pirult, friss gyümölcsökkel körberakott és vaníliaszósszal lelocsolt minipalacsintákat tehessek a reggelizőasztalra.

Aztán van a valóság.
Ahol a tucatnyi aprólékosan végigböngészett folyamatábrás receptleírás ellenére sem emelkednek meg a tekercseim. Ahol a waffel a kiolajozás ellenére mindig beleragad a sütőbe. Ahol a palacsinták vagy feketére égnek, vagy rosszabb esetben darabokra szakadva jönnek ki a serpenyőből.

Eddig. 
Most megtört az átok.
Sikerült tökéletes palacsintákat sütnöm.


Azt hiszem újra nekiállok a waffelprojektnek.


Hozzávalók 2 könnyű, de tápláló reggelihez:
1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1/2 csésze főtt quinoa
1 ek őrölt lenmag
1/2 tk szódabikarbóna
nagyon puha banán fele
opcionálisan 1-2 evőkanál méz, annak aki édesebben szereti
2 csipetnyi só
1 tk vaníliapor
1/2 csésze + 3 evőkanál zabtej
sült eperszeletek


Egy tálban keverjük össze a lisztet, a quinoát, a lenmagot, vaníliát, a szódabikarbónát és a sót. 
A tejben nyomkodjuk szét egy villával a banánt, majd lassan adagolva keverjük a száraz hozzávalókhoz. A legvégén forgassunk a tésztába a sült eperből is.
Forrósítsunk fel minimális olajat egy serpenyőben, és süssük ki az apró palacsintákat (nálam kb. 2 ek/palacsinta).
Tálaláshoz mézet és tahinit (szezámmagkrém) keverjünk simára, majd csorgassuk a palacsintatornyok tetejére. Az egészséges arányok kedvéért tegyünk a tetejére néhány friss epret is. ;)

-------------------------------------------------

Ingredients for 2 nutritious breakfast:
1/2 c whole grain flour
1/2 c cooked quinoa
1 tbsp grounded linseed
1/2 tsp sodium bicarbonate
half of a very ripe banana
1-2 tbsp honey, if you’ve a sweet tooth
2 pinch of salt
1 tsp vanilla powder
1/2 c + 3 tbsp oatmilk
roasted strawberries


In a big bowl stir the flour, the quinoa, linseed, vanilla, sodium bicarbonate and salt.
Put the banana into the milk then crush it. (If you want to use honey, add it as well)  Slowly mix it with the dry ingredients till you’ll get a smooth dough. At the end stir the roasted strawberries.

Heat some oil (only 1 tsp), then bake little pancakes using 2 tbsp dough for every pancake.
For serving stir some honey and tahini until smooth then pour over the pancakes. Eat it with some fresh strawberries - just for the balance.

Recept a Wholehearted Eats blogról.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon nyami! Épp tegnap este készítettem el a sült epres-banános-csokis zabpelyhedet... biztosan nem utolsó alkalommal. Amikor H. belépett tegnap este, először az illatára figyelt fel, aztán meg észrevettem, hogy a széléből furfangos módon hiányzik egy darab :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, hogy mondom!!! Nekem is el kéne mielőtt lejár az eperszezon :)

      Törlés
  2. Óh igen, ez a finomság megérte a sok próbálkozást, hogy összejöjjön a tökéletes receptúra! Meglesz a croissant is, érzem.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer biztosan :) meg talán még több is - gyanítom, hogy nem a receptekkel, csak a technikámmal van/volt a baj...

      Törlés
  3. Nagyon köszönöm neked ezt a blogot. Egyetértek avval , kell az ember életének egy keretet adó klassz elfoglaltság-munka-hivatás- IRÁS ! Szerintem Panka neked ez a dolgod !!!! Folytasd tovább, ragyogó a stilusod. Csudajók a receptjeid . Hajrá KicsiLány :-)
    Jóval idősebb örömmel olvasód = Nóra /Tirolból

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nóra, nagyon aranyos vagy, hogy írtál, köszönöm! Igyekszem csinálni, hol ilyen irányba megyek el, hol olyanba, de azért azt veszem észre, hogy akarva-akaratlanul mindig visszatérek az "eredeti" koncepcióhoz... :) Remélem továbbra is örömöt lelsz majd a böngészgetésben! Tirol miatt pedig "irigyellek", még csak fényképen láttam, de a valóságban biztosan még gyönyörűbb lehet :)

      Törlés