2014. március 27.

60 / 365 - VKF. különkiadás

vegán rizspuding mazsolával
Amikor megláttam, hogy Écibarátnőmnél landolt a VKF (Vigyázz, Kész, Főzz!) staféta, azonnal elhatároztam, hogy életemben egyszer (és valószínűleg utoljára) megemberelem magam, és részt veszek a játékban, annak ellenére, hogy nálam törvényszerűen úgy működnek ezek a dolgok, hogy ha kötelezően kell valamit csinálnom, az agyam megmakacsolja magát, használhatatlan leszek, és lemaradok az egészről. 
Amikor nekiálltam megcsinálni, még úgy gondoltam, hogy szeretem a tofut, de azért elhatároztam, hogy jófej leszek és kiemelem, mert mint tudjuk, erősen megosztó alapanyag, és nehogy már utólag csalódjanak azok, akik esetleg nem kedvelik. Aztán a kóstoláskor kiderült, hogy én is ebbe a kategóriába tartozom. Ami igen furcsa, mert eddig semmi bajom nem volt vele. Talán a turmixolás. 
Ezek után furcsának tűnhet, hogy miért teszek közzé mégis olyan receptet, amit jómagam képtelen voltam megenni, de ezen lépjünk túl, és tudjuk be az én hiányosságomnak. Másrészt meg az ember csinál furcsa dolgokat.



1,5 csésze főtt rizs (éljen a maradékhasznosítás)
150 g tofu
3/4 csésze rizstej
1/4 csésze rizsszirup
1 teáskanálnyi kínai ötfűszer (vagy mézeskalácskeverék)
1 teáskanál vaníliakivonat
nagy maréknyi mazsola

A hozzávalókat a mazsola kivételével turmixoljuk össze, az utóbbit ezután keverjük bele. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vékonyan kenjünk ki olajjal egy sütőtálat (kihangsúlyoznám, hogy 3-4 ujjnyival legalább legyen magasabb, mint a massza, mert a sülés közben nagyon megpuffad, és elképesztően gusztustalan dolog a kifolyt/odaégett tofus rizst takarítani), majd simítsuk bele a rizses krémet. Opcionálisan megszórhatjuk a tetejét fahéjjal/kínai keverékkel, esetleg barnacukorral, de nyilván enélkül is süthető. Nagyjából 35-40 perc múlva vegyük ki a sütőből, és tálaljuk még melegen, hideg rizstejjel és egy kevés rizssziruppal leöntve.


Az eredeti recept a Happyolks blogon található


6 megjegyzés:

  1. Jó, hogy részt vettél a játékban mert: jó a fotó (bár ebben nincs semmi újdonság); érdekes a recept (biztos van, aki ölni tudna érte - lehet, holnap Neked is ízlik majd); fejleszd tovább Neked is tetsző verzióra. Jah a legfontosabb: az őszinteség szép erény!!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az íze semmit sem változott, úgyhogy ment a levesbe szegény :( de lehet, hogy az édes-tofu párosítás (vagy a tofu-rizs) volt a rossz, mert pirítva, sósan azóta is eszem :D

      Törlés
  2. Jókat mosolyogtam ezen a bejegyzésen, csípem a stílusod, de ezt úgyis tudod :) Valahogy a kötelező add tovább-játssz stb dolgok nálam sem működnek, kivéve ha valaki olyantól jön, akit amúgyis olvasok/ régebb óta kedvelek. Bár ez a rizses kiírás pont érdekelne, de tuti lemaradok erről a fordulóról :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a határidős dolgok mindenkiben ellenállást váltanak ki (tudat alatt biztosan) - hiszen miért van az, hogy bizonyos dolgokat tudunk hónapokkal előtte, mégis a határidő éjszakáján állunk neki?!

      Törlés
  3. Még kipróbálásra sem tettem volna bele a tofut, így a szememben egy hős vagy ;-) A képen szerencsére nem látszik a tofu :-)

    VálaszTörlés