2013. április 6.

egyszer lent ...


 A sorsnak vannak furcsa játékai. Nem lehet ellenük tenni. El kell fogadni, követni, sodródni vele, és remélni, hogy egyszer megértjük, mi miért történt.
Anya azt mondta: ahol isten bezár egy kaput, kinyit egy másikat. De kérdezem én, milyen áron?!
Megállok egy pillanatra. Kibámulok az ablakon. Fel az égre, a pillanatnyilag egységes szürke színben pompázó semmibe. Még a felhők sem látszanak. Ott lehet most? A felhők között? A semmiben?
Nem. Mert nincs ott semmi. Az égvilágon semmi.Ha valaki meghal, az meghal. Nincs mit ragozni, szépíteni. Eltűnik. Fizikailag megszűnik. Nem válik külön a teste és a lelke. Nincs olyan, hogy a testét eltemetik, a lelke pedig felköltözik az égbe. Nincs. A kettő nem különválasztható. A lelket a test mozgatja.
De mi nem felejtünk. Nem. Csakazértsem.
Én legalábbis mindent megteszek, hogy a lehető legpontosabban megőrizzem a képét. Illatokon, színeken, pillanatokon keresztül. Mert számomra ezek sokkal többet mondanak, mint egy-egy kép.
Anya a pizsamafelsőjében alszik. A börgéjéből iszik. A parfümét szagolgatja.
Az egyik fotelban összehajtva a futópólója. Amiben utoljára futott. Alatta egy sapka és sál. A sapka elején tenyér nagyságú rászáradt sárfolt. Mert elesett, amikor rosszul lett. A sálat magammal hoztam, Pali illata van. Azzal alszom. Minden lefekvés előtt az orromhoz emelem, és jó mélyen beszívom az illatát. De valahányszor ránézek a sarkán lévő 2 kis apró sárpöttyre, ökölbe szorul a kezem a tehetetlenségtől. A gondolattól, hogy ott fekszik arccal lefelé a földön. És nem tudnak rajta segíteni. Hogy így kellett meghalnia. Hogy meg kellett halnia.


Az ágy túloldalára oda van készítve a Pesten használt ruhája. A papucsa, az öngyújtója, a törölközője... mind várja a gazdáját.
Aki már nem jön el értük. Soha.


 
"Szerinted mennyi időnk van nekünk együtt? - kérdezte egyszer anya Palitól.
Ő rövid gondolkodás után azt válaszolta: Én örökké gondoltam.
-Én is, de mennyi az?"


Most már tudjuk: ennyi.
Neki tényleg örökké tartott.


kókuszos mandulás banánsüti epres kesukrémmel
     az eredeti recept a Sprouted Kitchen-ről

- Jó bár banánkenyér recept forog közkézen, nekem ez lett a kedvencem. Nagyon-nagyon finom. Pont kellően édes, a tésztája omlós, de mégis puha - a banán valami fantasztikus állagot ad neki. Egyszerű, egészséges és nagyon gyors: egy jó turmix és néhány csuklómozdulat az egész. A krém szintúgy. Hidegebb időben eper nélkül, kókusszal, netán citromosan... elronthatatlan! -


a banános sütihez:
1,5 nagyobb puha, érett banán
3 dkg kókuszolaj
3-4 ek kókusztej
2 dkg méz
1 nagy evőkanál nyírfacukor
1 tojás
160 ml mandulaliszt
60 ml kölesliszt
3 nagy evőkanál kókuszliszt
1 csapott teáskanál fahéj
reszelt szerecsendió
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor

A  kókuszolajat megolvasztjuk, majd összeturmixoljuk a banánnal és a tejjel.
A száraz hozzávalókat elvegyítjük egy másik tálban, majd összedolgozzuk a banános masszával. Óvatosan keverjük hozzá a tojást, majd édesítsük a mézzel és nyírfacukorral.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Vajazzunk ki egy minikuglófformát. ( Az enyém 14 cm átmérőjű.)
Kanalazzuk bele a masszát, majd süssük nagyjából 35-40 percig, míg a hústű tisztán ki nem jön belőle, illetve a teteje meg nem szilárdul. Érdemes az első 15-20 perc után alufóliával letakarni, hogy ne piruljon túl a külseje.az epres kesukrémhez:
2 kis maréknyi kesudió
6-7 szem érett eper
1 kis teáskanál méz

A kesudiót áztassuk vízbe néhány órára, míg puha nem lesz. Turmixoljuk össze az eperrel, majd ízesítsük mézzel.


coconut almond banana-cake with strawberry cashew creme


for the banana cake:
1,5 bigger mature, ripe banana
3 dkg coconut oil
3.4 tbsp coconut milk
2 dkg honey
1 big tsp xilit
1 egg
160 ml almond flour
60 ml millet flour
3 big tbsp coconut flour
1 heaped teaspoon cinnamon
grated nutmeg
1 tsp baking soda and baking powder

 Melt the coconut oil then mix with the banana and the milk. 
Stir the dry ingredients in a bowl than work with the "banana cream".
Add the egg and the sweeteners. 
Preheat the oven to 175 C.
Spread a smaller mold with butter than spoon into the dough. 
Bake approx. 35-40 minutes till the top will be stable. After the first 15-20 minutes cover the top of the cake with aluminium foil for prevent the overbaking.
for the strawberry cashew creme
2 small handful of cashew (approx. 1/2 cup)
6-7 mature strawberries
1 tsp honey

Soak the cashews until begin to soft. Wash and cut the strawberries then mix with the cashews until smooth. Sweeten with honey.

2 megjegyzés:

 1. Pár napja találtam a blogodra. Nem tudom eddig, hogy nem láttam :) Én is vega vagyok és sok jó ötletet találtam nagyon színvonalasan megjelenítve :) Köszönet érte!
  -Egy szerettünk elvesztése mindig nagyon nehéz. Én is már többször megtapasztaltam. Sok erőt kívánok nektek ehhez a nehéz időszakhoz! Remélem nem haragszol meg, ha megosztok veled egy idézetet. (Más szemszögből közelíti meg a dolgot, mint ahogy Te írtad. Remélem nem sértelek meg vele, távol áll tőlem.)
  "A lélek nem ismer sem születést, sem halált. Soha nem keletkezett, nem most jön létre, és a jövőben sem fog megszületni. Születetlen, örökkévaló, mindig létező és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő akkor sem pusztul el."
  Minden jót! Evi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a kedvességed Évi! És dehogy baj, hogy ezt megosztottad velem. Köszönöm. MIndig érdekelnek az eltérő nézőpontok. Amúgy meg pont ettől szép (de legalábbis igalmas) az élet, hogy máshogyan gondolkodunk. :)

   Törlés