2013. január 31.

ATE #2


Reggel indítás a szokásos almámmal - mindig elrágcsálok egyet, miközben csinálom a "rendes" reggelim, majd egy főtt tojás néhány apró paradicsommal ( Alapelvem, hogy ilyenkor nem eszem paradicsomot. Se paprikát vagy bármiféle nyári dolgot. Merthogy éljen a szezonalitás, meg a kicsi ökológiai lábnyom. Ez most a méretével fogott ki rajtam. Vagyis... eredetileg apának vettem, mert ő meg csak ezt hajlandó enni. Télen, nyáron. Engem meg megfogott a mérete. Hiába, lány vagyok a javából. Bármilyen miniatűr kis icikepicikével le lehet venni a lábamról. Fizettem, hazajött, majd itthon a hűtőbe pakoláskor észrevettem egy nagyon puha szemet, levettem, bekaptam. Az az ízorgia, gyerekek... Hirtelen elöntött a nyári 40 fok. Honnan szereznek ilyenkor igazi, finom, nyárízű paradicsomot?!) és egy tökmaglisztes szotyis scone-nal. Előző hétvégén sütöttem egy kadagot, most pusztítom az utolsókat. Recept mindenképpen lesz, mert valami isteni finom. Kenyér helyett ezután csak ilyesmit. (Mivel annyira könnyű és gyors megcsinálni, elhatároztam, hogy ezután csakazértse veszek bolti kenyeret, mert annyi rosszat hallottam, hogy mikkel tömik tele (még a jókat is!), hogy teljesen elment tőle a kedvem. Olyan szomorú, miért kell trükközni, hogy ne mérgezzük magunkat?)
Befejezésképpen egy rizstejes gabonakávét ittam.


Az ebédem gombás-póréhagymás-spenótos sós "brownie" volt répacsíkokkal és sárgabarack-zeller chutney-val.
Zseniális. Mármint a csatni. Nyár végén tettem el pár üveggel, és mostanában kóstoltam belőlük először. Voltak kiindulópont receptek, de alapvetően saját kútfőből dolgoztam. A 30 dkg cukor típusú részeket meg sem látom. Minek? Kevés még a cukorbeteg? Bőven elég, ha érett a gyümölcs... És valóban. A legtöbb annyira jól sikerült, hogy ahogyan indul a szezon, legyártom őket újra. :)


A desszertemért csak a Ganga Vega Cafe-ig kellett elmásznom. Röpke 1 óra. De hát egyszer van vizsgaidőszak, nemde? Van ideje az embernek... Már előző héten kinéztem, a neve iszonyúan megfogott.
Gesztenyés halava.
Ezzel a halava dologgal már találkoztam párszor (kóstolni nem kósoltam), de nem emlékeztem, hogy miből is készül. Azonban gesztenyével... minden jó. Imádom. Megőrülök érte.
És valóban, nagyon-nagyon finom volt. A cukormentes jelzőből mondjuk sejtettem, hogy nagyon nem lőhetek mellé, de az is igaz, hogy valamiért azt hittem, hogy akkor ez egyenlő a natúrral. Nos, nem, nyírfacukorral édesítik, tudtam meg a kiszolgálófiútól. (Szerencsére rákérdeztem amikor megvettem, ha otthon kóstolom meg, natúrra számítva, lehet, hogy eldobom ijedtemben. Meg paranoiámban, hogy biztos csak kamuztak a mentessel.)
A doboz egy hatalmas adag mazsolát is rejtett, aminek én ugyan örültem, mert nagyon szeretem, de mivel nem volt benne a kiírásban, azokkal szemben nem túl fair, akik mondjuk utálják.
És a narancs? Kellett.


Eredetileg több édeset nem terveztem mára, de... nem tesz jót a semmittevés, na.
Uzsira 1 db banános-algás-kókuszos pufirizsecske (igen, ilyen terméket lehet kapni a mellettünk lévő kisboltban) jóó vastagon megkenve homemade mogyorókrémmel. (Cukomentes, of course.) Nem kettő, nem három. Pirospont magamnak. Még úgy is, ha csak azért nem lett belőle kettő, mert ez volt az utolsó a csomagban.
Viszont így meg muszáj volt még néhány kávéskanálnyit magában elnyalogatnom. KÁVÉSkanálnyit.


5. A vacsora ugyanaz lett, mint az ebéd. Meg egy kávé. A "zuhanyzásrahangolódáshoz". Persze koffeinmentes gabona.

2 megjegyzés:

  1. Igazad van a kenyerekkel kapcsolatban, de azért egyre több jó pékség van, akik kiváló minőségű kenyeret sütnek és érdemes megkóstolni, mert tényleg nincs bennük tartósító, adalékanyag, stb.

    VálaszTörlés
  2. A halavát te magad is el tudod készíteni, vajon megpirított búzadarával vagy tönkölybúzával indul a recept, aztán a végtelenségig lehet ragozni... itt egy kis segítség: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/tonkolybuzadaras_mezes_gyumolcsos_gomboc_ekatitol
    ... a neve ne zavarjon, ez egy magyarosított halava;-)... és gesztenyét is tehetsz bele, vagy bármi mást, ami tetszik!

    VálaszTörlés